Mėsos troškinys su pupomis

Spausdinti

Įvertinimas išsaugotas
Įvertinimas

Aprašymas

Kiekvienos tautos, taigi ir lietuvių, mitybą lėmė įvairūs veiksniai: gamtinės aplinkos, pagrindinių (žemdirbystes, gyvulininkystės) ir pagalbinių ūkio šakų (žvejybos, bitininkystės ir t.t.), prekybos išvystymo, maisto gaminimo įrenginių, socialinės atskirų šeimų padėties, religinių papročių. Kai kurie senovėje gaminti valgiai praeityje buvo žinomi įvairių tautų grupėms (tai greičiausiai lėmė analoginė ūkinė veikla), o pastarajame šimtmetyje, padidėjus gyventojų judėjimui, tuo pačiu sustiprėjus kultūriniams ryšiams, kai kurie valgiai perimami iš kitų tautų kulinarijos meno. Tad gaminamas patiekalas mėsos troškinys nėra naujovė. Patiekalas buvo gaminamas ir Vokietijoje ir Lenkijoje ir kaimynai Latviai randa rašytiniuose šaltiniuose šio patiekalo aprašymų. Tačiau mityboje pastebėtas tradicijų perimamumas: mėgstami tie valgiai, kurie įprasti iš mažų dienų. Šiuo atveju tradiciniais valgiais laikomi tie, kurie lietuvių buvo gaminami ir yra aprašyti mūsų archeologiniuose šaltiniuose.

Ingridientai

500g kiaulienos (sprandinės ar kumpio)
300g pupų
svogūno
česnako
čili
3 v.š. aliejaus
petražolių
200 ml sultinio
100g grietinės
3 v.š. pomidorų padažo
pipirų
druskos
* Paspauskite ant ingrediento kad jį pasirinkti
ADSENCE HERE

Gaminimo eiga

1
Išverdame pupas.
2
Mėsą supjaustome kubeliais ir sudedame į gilią įkaitintą keptuvę (ar puodą) su aliejumi ir kepame minutes ant vidutinės ugnies.
3
Apkepus mėsai sudedame smulkintą svogūną, česnaką, čili, pipirą ir užpilame sultiniu.
4
Beriame pipirų ir druskos, uždengę dangčiu troškiname 25 minutes ant silpnos ugnies.
5
Po 25 minučių sudedame virtas pupas, grietinę bei pomidorų padažą, beriame smulkintas petražoles ir išmaišę troškiname dar 10 minučių.
6
Kiaulienos troškinys su pupomis tiekiame karštą su juoda duona ar virtomis bulvėmis.