Spausdinti
Įvertinimas išsaugotas
Įvertinimas
Aprašymas
Kiekvienos tautos, taigi ir lietuvių, mitybą lėmė įvairūs veiksniai: gamtinės aplinkos, pagrindinių (žemdirbystes, gyvulininkystės) ir pagalbinių ūkio šakų (žvejybos, bitininkystės ir t.t.), prekybos išvystymo, maisto gaminimo įrenginių, socialinės atskirų šeimų padėties, religinių papročių. Kai kurie senovėje gaminti valgiai praeityje buvo žinomi įvairių tautų grupėms (tai greičiausiai lėmė analoginė ūkinė veikla), o pastarajame šimtmetyje, padidėjus gyventojų judėjimui, tuo pačiu sustiprėjus kultūriniams ryšiams, kai kurie valgiai perimami iš kitų tautų kulinarijos meno. Tad gaminamas patiekalas mėsos troškinys nėra naujovė. Patiekalas buvo gaminamas ir Vokietijoje ir Lenkijoje ir kaimynai Latviai randa rašytiniuose šaltiniuose šio patiekalo aprašymų. Tačiau mityboje pastebėtas tradicijų perimamumas: mėgstami tie valgiai, kurie įprasti iš mažų dienų. Šiuo atveju tradiciniais valgiais laikomi tie, kurie lietuvių buvo gaminami ir yra aprašyti mūsų archeologiniuose šaltiniuose.
Komentarai
PALIKTI ATSILIEPIMĄ
El. pašto adresas nebus publikuotas.