Naminė duona

Spausdinti

Įvertinimas išsaugotas
Įvertinimas

Aprašymas

Aprašymo nėra.

Ingridientai

400 gr. raugo
400 gr. ruginių miltų
2 arbatinių šaukštelių druskos
2 šaukštų aliejaus
2 šaukštų medaus
140 ml. vandens
* Paspauskite ant ingrediento kad jį pasirinkti
ADSENCE HERE

Gaminimo eiga

1
Iš pradžių paruošiame raugą. Sumaišome gr. ruginių miltų, gr. vandens ir šaukštus turimo raugo. Uždengiame indą (rankšluosčiu, marle – geriausiai nenaudoti maistinės plėvelės, kad raugas galėtų kvepuoti) ir paliekame šiltoje vietoje (apie - laipsnių) val. Per tą laiką raugas turi pakilti, jame turi atsirasti oro burbuliukų.
2
Tešlos paruošimas: Miltus prasijuojame, sudedame druską, raugą, supilame aliejų, vandenyje ištirpintą medų ir viską gerai išmaišome. Gaunasi minkšta, lipni tešla. Uždengame indą ir pastatome į šaldytuvą vienai parai.
3
Už paros išimame tešlą iš šaldytuvo. Sutepame formą aliejumi ir sudedame tešla. Kadangi tešla yra labai minkšta, šią duoną būtinai reikia kepti formoje. Prieš įdedant tešlą į formą, į ją galima įdėti norimų priedų (saulėgrąžų, lino semėnų, riešutų arba džiovintų vaisių – tiesiog to, ko norsi ir ką mėgstate). Paliekame šiltoje vietoje valandoms. Formą gerausiai uždengti drėgnu rankšluosčiu arba marle, kad tešlos viršus neapdžiūtų. Per tą laiką tešla turi pakilti du-trys kartus.
4
Įkaitiname orkaitę iki laipsnių. Į orkaitės apačia įdedame tuščia skardą.
5
Įdedame formą su tešlą į orkaitę. Į skardą įpilame stiklinę vandens – taip sukuriame garus, kurie reikalingi duonai kepti. Originaliame recepte siūloma kepti duoną min. esant laipsnių temperatūrai, po to sumažinti temperatūrą iki ir kepti duoną dar - min. Bet pas mus namuose stovi sena dujinė viryklė, kurioje temperatūra nėra pažymėta. Bandymų ir klaidų metodu atradau viryklės nustatymus, kuomet pyragai ir duoną nesudega, ir viską kepu tik taip. Ir nieko, duona kuo puikiausiai išeina.
6
Iškeptą duoną išimame iš formos ir paliekame - min. ataušti.