Starkis troškintas piene su daržovėmis

Spausdinti

Įvertinimas išsaugotas
Įvertinimas

Aprašymas

Starkis – ešerinių šeimos žuvis. Paplitęs gėluose ir lengvai druskinguose vandenyse. Kūno ilgis Lietuvoje paprastai 35–55 cm, sveria 0,5–2,5 kg. Mėgsta seklius vandenis, kur laikosi retai pavieniui dažniau būreliais. Neršia gegužę ant vandens augalų, žvirgždėto dugno. Mailius minta planktonu, o suaugusios žuvys aukšlėmis, stintelėmis, kitų žuvų mailiumi. Lietuvoje paplitęs gėluose vandenyse, taip pat ir Baltijos jūroje, įveistas daugiau nei 50-yje šalies ežerų. Lietuvoje šių plėšrių žuvų gausiausia natūralaus paplitimo vietose – Kuršmarėse bei Nemuno žemupyje, iš kur jie buvo perkelti į Dysnų ežerą, Kauno bei Antalieptės marias, vėliau į daugelį jiems tinkamų gyventi ežerų. Valgydami žuvį gauname vertingų baltymų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino D bei kitų vitaminų, mineralinių medžiagų. Žuvų riebaluose yra žymiai daugiau skystų nesočiųjų riebalų rūgščių, nei augaliniuose aliejuose ir sudaro 84 proc., o sočiųjų – tik 16 proc. Žuvyje yra omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, taip pat joje yra ir linolio bei arachido rūgščių (omega-6), šis kompleksas dalyvauja riebalų ir cholesterolio apykaitoje. Tiek suaugusiųjų, tiek vaikų sveikatai labai svarbu išlaikyti tinkamą omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykį. Šviežios žuvys yra pačios vertingiausios. Žuvį (šviežią, šaldytą ar konservuotą) rekomenduojama valgyti bent 2 kartus per savaitę.

Ingridientai

1 kg starkio
350 ml pieno
300 g morkų
250 g svogūnų
krapų
petražolių
150 g miltų
aliejaus
prieskonių
pipirų
druskos
* Paspauskite ant ingrediento kad jį pasirinkti
ADSENCE HERE

Gaminimo eiga

1
Paruošiame žuvį, nuskutame žvynus, tam reikėtų atskiros vietos, nes žuvies žvynai labai kieti ir „šaudo“ į visas puses, išskrodžiame, virtuvinėmis žirklėmis nukerpame nugaros spyglius, uodegą, nupjauname galvą. Iš jų bus galima išvirti sultinį. Paruoštą žuvį supjaustome porcijomis, po du centimetrus storio gabaliukais, beriame mūsų paruoštų prieskonių, žiupsnelį druskos, pipirų ir paliekame pusvalandžiui pastovėti. Virtuviniu kombainu plonais pusžiedžiais supjaustome svogūnus, stambiai sutarkuojame morkas ir prieskonines žoleles. Žuvies gabaliukus apvoliokit miltuose, dedame į gerai įkaitintą keptuvę su aliejumi, kepame iš abiejų pusių iki gražiai paruduos ir sukeps smulkiosios ašakos.
2
Išėmus keptą žuvį, ten pat sudedame morkas, troškiname kol suminkštėja, dedame svogūnus ir kepiname min.. Supilame pieną, beriame, pagal skonį pipirų, druskos ir prieskoninių žolelių. Keptuvę uždengiame dangčiu ir - minučių troškiname sumažinę ugnį. Dar sočiau būtų, jei troškinyje būtų plonai smulkintų bulvių. Į stalą teikiame karštą serviruotą patiekalą. Pirštelius laižysite.