
Filo tešlos sūrio pyragas su pistacijomis
Mano draugė Vaidė negali gyventi be pistacijų, taip ir aš. Šis sūrio pyragas su filo tešla ir pistacijomis yra puikus desertas, kuris sujungia tradicinę baklavos įkvėptą tekstūrą su kreminiu sūrio įdaru. Tinka tiek ypatingoms progoms, tiek kasdieniam skanavimui. Šis pyragas įkvėptas tradicinės baklavos, su sūrio pyrago poskoniu.
Reikalingi Įrankiai
- Kepimo forma (Apvali, 20-22 cm, su nuimamais kraštais)
- Kepimo popierius
- Tešlos šepetėlis (Tešlai su sviestu aptepti)
- Plakimo šluotelė (Sūrio įdarui sumaišyti)
Ingredientai
Tešla
- 20-25 vnt Filo tešlos lakštai - Pusiau perkirpti
- 230 g Tirptas sviestas
- 120 g Pistacijos - Kapotos arba maltos
- 120 g Pekano riešutai - Kapotos arba maltos
- 60 g Cukrus
- 1 a.š. Cinamono
Sūrio įdaras
- 450 g Kreminis sūris - Philadelphia arba mascarpone
- 200 g Cukrus - Galima pakeisti 200 g kondensuoto pieno
- 2 vnt Dideli kiaušiniai
- 120 g Grietinė
- Citrinos sultys ir žievelė - Pagal skonį
- 2 a.š. Vanilinio cukraus
- Žiupsnelis Druska
Medaus sirupas
- 100 g Cukrus
- 60 g Vanduo
- 85 g Medus
- Keli lašai Citrinos sultys
Gaminimo eiga
- Riešutus sumalti ir sumaišyti su cukrumi ir cinamonu.
- Sūrio įdarui suplakti cukrų, vanilę ir kreminį sūrį. Sudėti grietinę ir citrinos sultis, perplakti. Sudėti kiaušinius ir perplakti.
- Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Tešlą ištepti sviestu, sluoksniuoti filo lakštus, kaskart ištepiant sviestu.
- Ant tešlos pagrindo berti pusę riešutų mišinio, uždėti dar vieną tešlos sluoksnį, vėl ištepti sviestu. Užberti likusius riešutus ir dar vieną tešlos sluoksnį.
- Supilti sūrio įdarą ant paruošto tešlos pagrindo. Tešlos kraštus užlenkti ant įdaro.
- Kepti 160°C orkaitėje 60-70 minučių, kol pyragas bus gražiai auksinės spalvos.
- Paruošti sirupą: visus ingredientus kaitinti apie 7 minutes, maišant.
- Išimti pyragą iš orkaitės ir apipilti karštu sirupu. Atvėsinti ir per naktį palikti šaldytuve. Puošti kapotomis pistacijomis.
Pabaigai…
Galite eksperimentuoti su kitais riešutais ar įdaro skoniais, pvz., pridėti apelsinų žievelės ar įvairių prieskonių.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 250gBaltymai: 35gRiebalai: 80gSotieji riebalai: 25gPolinesotieji riebalai: 15gMononesotieji riebalai: 40gCholesterolis: 300mgNatris: 500mgKalis: 400mgSkaidulos: 5gCukrus: 120gVitaminas A: 500IUVitaminas C: 10mg