Plikyti pyragaičiai su pistacijų kremu ir gervuogių padažu
Nors spaudžia -18°C šaltis, mano brangiausia šeima išlėkė į slidinėjimo trasas. Aš, tuo tarpu, prikepiau nuostabių plikytų pyragaičių su pistacijų kremu. Šiam gėriui atsispirti niekas negali! Pyragaičių viršų padengiau miško gervuogių padažu, kuris suteikia ypatingo skonio.
Reikalingi Įrankiai
- Puodas (Vandeniui užvirti)
- Medinė mentelė (Tešlai maišyti)
- Konditerinis maišelis (Tešlai ir kremui formuoti)
- Skarda (Kepimo skarda su kepimo popieriumi)
- Dubuo (Tešlai maišyti ir kremui plakti)
- Plakimo šluotelė (Kremui plakti)
- Sietelis (Uogų masei pertrinti)
Ingredientai
Tešla
- 250 ml Vanduo
- 100 g Sviestas
- 150 g Miltai
- 220 g Kiaušiniai - (4 vnt didelių)
Pistacijų kremas
- 300 g Pienas
- Vanilės ankštis - Pusė arba 1 a.š vanilinio cukraus
- 60 g Cukrus
- 3 vnt Kiaušinių tryniai
- 18 g Maizenna (kukurūzų krakmolas)
- 90 g Šaltas sviestas - Pjaustytas kubeliais
- 70 g Pistacijų pasta
- 90 g Kambario temperatūros sviestas
Gervuogių padažas
- Šaldytos miško gervuogės - Su cukrumi, atlaidintos ir pertrintos
- Kapotos pistacijos - Papuošimui
Gaminimo eiga
- Paruošti visus tešlos ingredientus. Vandenį užvirti ir iš karto sudėti sviestą, jį ištirpinti vandenyje. Dėti miltus ir, nuolat maišant medine mentele, virti tol, kol neliks sausų miltų ir tešla sušoks į vieną gumulą. Tai truks apie porą minučių. Virti ant vidutinės kaitros.
- Tešlą sudėti į indą ir įmaišyti po vieną kiaušinius. Nedėti kito kiaušinio, kol pirmas neišmaišytas. Sudėti tešlą į konditerinį maišelį.
- Ant kepimo popieriaus spausti pyragaičius. Dėti skardą į orkaitę, įkaitintą iki 200°C. Kepti 15 min. Sumažinti kaitrą iki 180°C ir kepti dar 15 min. Palikti atvėsti orkaitėje, neatidarinėjant durelių iki kambario temperatūros.
- Plikytas kremas su pistacijų pasta: gerai išplakti kiaušinių trynius su cukrumi. Tuomet sudėti kukurūzų krakmolą ir išplakti iki blizgesio. Puode užvirti pieną su vanilės sėklytėmis. Įmesti ir ankštį. Ankštį išimti, pieną supilti į kiaušinių trynius, nuolat maišant. Plakinį perkošti ir supilti atgal į puodą. Virti nuolat maišant, kol kremas sutirštės. Nuimti nuo kaitros. Įmaišyti šaltą sviestą.
- Sudėti kremą į dubenį ir uždengti maistine plėvele taip, kad liestų kremą. Atvėsinti iki 25°C. Atvėsinus, sudėti pistacijų pastą, gerai išmaišyti. Po truputį dėti kambario temperatūros sviestą ir plakti iki puraus, blizgaus kremo – apie 5 min. Kremą sudėti į konditerinį maišą. Juo pripildyti pyragaičius.
- Šaldytas miško gervuoges su cukrumi atlaidinti ir pertrinti per sietelį. Užvirinti, išjungti, atvėsinti. Kiekvieną pyragaičių merkti į padažą ir barstyti kapotomis pistacijomis.
- Likusią uogų masę užpilti vandeniu, sumaišyti, dar kartą perkošti per sietelį. Įdėti cukraus, išspausti apelsino sulčių ir užšaldyti. Bus puikių gėrimų.
Pabaigai…
Eksperimentuokite su įvairiais riešutais ar įdaro skoniais, pvz., pridėti apelsinų žievelės ar įvairių prieskonių. Šis receptas puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniam skanavimui.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 30gBaltymai: 5gRiebalai: 10gSotieji riebalai: 5gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 3gCholesterolis: 50mgNatris: 50mgKalis: 100mgSkaidulos: 1gCukrus: 20gVitaminas A: 200IUVitaminas C: 5mg