
Cepelinai su mėsa ir spirgučiais
Vakarienė dviems – cepelinai su mėsa. Tradicinis lietuviškas patiekalas, kurio pagrindą sudaro bulviniai cepelinai, įdaryti mėsa, patiekiami su spirgučiais ir grietine. Prieš juos dar buvo valgoma daržovių sriubytė, todėl ši vakarienė buvo ypač soti ir namų jaukumo pripildyta.
Reikalingi Įrankiai
- Didelė keptuvė (Spirgučiams ir svogūnams kepti)
- Didelis puodas (Cepelinams virti)
- Bulvių trintuvė (Bulvių tešlai paruošti)
- Šaukštas (Cepelinams formuoti ir spirgučiams pilti)
Ingredientai
Cepelinų tešla
- 1.5 kg Bulvės - Nuskustos ir sutarkuotos
- 1 vnt Kiaušinis - Tešlai sujungti
- 100 g Krakmolas - Bulvių arba kukurūzų
- Druska - Pagal skonį
Mėsos įdaras
- 300 g Malta mėsa - Kiauliena arba jautiena
- 1 vnt Svogūnas - Smulkiai supjaustytas
- Prieskoniai - Pagal skonį, pvz., druska, pipirai
Spirgučiai
- 150 g Šoninė - Supjaustyta mažais kubeliais
- 1 vnt Svogūnas - Smulkiai supjaustytas
- Grietinė - Patiekimui
Gaminimo eiga
- Sutarkuotas bulves gerai nuspausti, kad neliktų skysčio. Įdėti kiaušinį, krakmolą ir druską. Viską gerai išmaišyti.
- Malta mėsa sumaišyti su smulkiai pjaustytu svogūnu ir prieskoniais.
- Iš bulvių masės formuoti nedidelius cepelinus, įdaryti mėsa.
- Virti dideliame puode su lengvai pasūdyta vandeniu apie 30-40 minučių.
- Keptuvėje kepti šoninę su svogūnu, kol viskas gražiai apskrus ir taps trašku.
- Patiekti cepelinus su spirgučiais ir grietine.
Pabaigai…
Cepelinai geriausiai skanūs švieži, tačiau juos galima šaldyti ir vėliau išsivirti. Virimo laikas gali skirtis priklausomai nuo cepelinų dydžio ir tešlos storio.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 150gBaltymai: 40gRiebalai: 70gSotieji riebalai: 25gPolinesotieji riebalai: 15gMononesotieji riebalai: 30gCholesterolis: 200mgNatris: 600mgKalis: 900mgSkaidulos: 10gCukrus: 5gVitaminas A: 400IUVitaminas C: 20mg