Ilgai brandinta kepta višta
Atrodo, toks elementarus dalykas – kepta višta, tačiau dabar gailiuosi, kad anksčiau nežinojau šito recepto. Jei norite mėsytės tokios, kad visi prie stalo peštųsi dėl minkštutės, sultingos, burnoje tirpstančios krūtinėlės, šią vištą kepti savaitgaliui pradėkite savaitės pradžioje. Svarbiausia – ilgai laikyti sūryme ir tinkamai išmasažuoti prieskoniais. Rezultatas – nepaprastai skani višta su kvapnia krūtinėle.
Reikalingi Įrankiai
- Didelis puodas (Vištos marinavimui sūryme)
- Šaldytuvas (Marinavimui ir brandinimui)
- Kepimo forma (Vištos kepimui)
- Kepimo popierius
- Aliuminio folija
- Šepetėlis (Vištos aptepimui sviestu)
Ingredientai
Marinatas
- 3 l Vanduo
- 9 v.š. Druska
- 3 v.š. Cukrus
- 5 skiltelės Česnakas - Susmulkintas
- Rozmarinas - Keli šakelės
- Mėgstamos žolelės - Pagal skonį
Vištos paruošimas
- 1 vnt Višta - Naminė, apie 2 kg
- 100 g Sviestas - Minkštas arba su česnaku
- 1 kg Bulvės - Supjaustytos
- 500 g Morkos - Supjaustytos
- Mėgstami prieskoniai - Vištai pagardinti
Gaminimo eiga
- Paruoškite druskos tirpalą: litrui vandens – 3 šaukštai druskos, 1 šaukštas cukraus, česnako, rozmarino ir mėgstamų žolelių. Įdėkite vištą į tirpalą, uždenkite lėkšte ir prispauskite sunkiu daiktu (pvz., trilitriniu agurkų stiklainiu). Laikykite šaldytuve parą (jei višta virš 2 kg – pusantros arba dvi paras).
- Po marinavimo vištą gerai nusausinkite. Išmasažuokite vištą su mėgstamais prieskoniais ir rozmarino šakelėmis bei česnaku. Tvirtai suvyniokite į plėvelę ir padėkite šaldytuve dar dvi paras arba nors vieną.
- Prieš kepdami, išvyniokite vištą iš plėvelės, nubraukite prieskonius ir dar kartą gerai išmasažuokite su minkštu sviestu. Vištą dėkite į kepimo popierių ir aliuminio foliją, sandariai užsukite. Kepkite apie 4 valandas 120-130°C temperatūroje.
- Po kepimo išvyniokite vištą iš folijos, dėkite į kepimo formą su bulvėmis ir morkomis. Temperatūrą padidinkite iki 200°C ir kepkite apie pusvalandį, kol iškeps bulvės.
- Iškeptą vištą išimkite ir papuoškite kaip širdis geidžia. Patiekite su bulvėmis ir morkomis.
Pabaigai…
Vištą galite patiekti su kitomis daržovėmis ar salotomis pagal savo skonį.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 50gBaltymai: 35gRiebalai: 25gSotieji riebalai: 10gPolinesotieji riebalai: 5gMononesotieji riebalai: 10gCholesterolis: 150mgNatris: 700mgKalis: 600mgSkaidulos: 5gCukrus: 5gVitaminas A: 300IUVitaminas C: 20mg