
Kalėdinis meduolis eglutės formos
Jei dar galvojate, kokį pyragą šventėms išsikepti, siūlau išbandyti šį minkštą meduolį, puikiai tinkantį Kalėdoms. Receptas nėra sudėtingas, tačiau rezultatas neabejotinai sužavės. Meduolis yra minkštas ir aromatingas, o puošimas beze prideda šventinės nuotaikos. Sviesto ir medaus kombinacija suteikia pyragui ypatingo skonio. Grietinę galite keisti kefyru, o prieskonius rinktis pagal savo skonį. Šis receptas puikiai tiks tiems, kurie mėgsta išbandyti kažką naujo, tačiau nori išlaikyti tradicinį skonį.
Reikalingi Įrankiai
- Puodas (Sviestui ir medui pašildyti)
- Maišymo dubuo (Tešlai maišyti)
- Kepimo forma (Eglutės formos, jei turite; kitaip bet kokia forma)
- Kepimo popierius (Kepimo formai iškloti)
- Elektrinis plaktuvas (Baltymams plakimui)
Ingredientai
Tešla
- 70 g Sviestas
- 170 g Cukrus
- 300 g Medus
- 250 g Grietinė - Galima keisti kefyru
- 1 a.š. Soda
- 5 vnt Kiaušiniai
- 500 g Miltai
- Meduoliniai prieskoniai - Pagal skonį
Beze
- 100 g Kiaušinių baltymai
- 200 g Cukrus
- Citrinų rūgštis - Šiek tiek, pagal skonį
Gaminimo eiga
- Sviestą, cukrų ir medų sudėkite į puodą ir šildykite, kol ištirps cukrus ir sviestas.
- Sodą sumaišykite su grietine arba kefyru ir supilkite į pašildytą masę.
- Kai masė pravės, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
- Įsijokite miltus ir prieskonius, maišykite, kol gausite vienalytę tešlą.
- Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 160-170°C temperatūroje apie 30 minučių, priklausomai nuo formos dydžio.
- Baltymus plakite iki standžių putų, tuo tarpu cukrų užpilkite vandeniu ir virkite sirupą, kol pasieks didelių burbulų stadiją.
- Supilkite sirupą į besiplakančius baltymus ir plakite, kol beze pravės.
- Atvėsusį meduolį papuoškite beze pagal savo skonį.
Pabaigai…
Galite eksperimentuoti su prieskoniais, pridėti riešutų ar džiovintų vaisių į tešlą.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 250gBaltymai: 15gRiebalai: 20gSotieji riebalai: 12gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 5gCholesterolis: 100mgNatris: 300mgKalis: 200mgSkaidulos: 2gCukrus: 100gVitaminas A: 200IUVitaminas C: 5mg