
Medutis tortas su braškėmis
Šis tortas yra tradicinis lietuviškas desertas, pavadintas ‘Medutis’. Jo išskirtinis bruožas yra minkšti medaus lakštai, pertepti lengvu grietinės kremu, ir gardžios braškės ant viršaus. Tinka tiek ypatingoms progoms, tiek kasdieniam pasilepinimui.
Reikalingi Įrankiai
- Puodas (Sviestui, cukrui ir medui kaitinti)
- Orkaitė (180°C, lakštams kepti)
- Kepimo popierius (Lakštams kepti)
- Atsegama torto forma (Tortui formuoti)
- Mentelė (Kremui pertepti)
- Mikseris (Kremui plakti)
Ingredientai
Tešla
- 650 g Miltai
- 200 g Cukrus - Palmių cukrus
- 200 g Dirbtinis medus
- 2 vnt Kiaušiniai
- 100 g Sviestas
- 2 a.š. Kepimo milteliai - Nubraukti šaukšteliai
- 1 a.š. Cinamonas
- 1 a.š. Maltų gvazdikėlių - Nebūtinai
Kremas
- 600 g Grietinė
- 400 ml Grietinėlė 35% - Galima naudoti vien grietinėlę
- 200 g Cukraus pudra
- 1 vnt Citrina - Reikės sulčių
- 250 g Braškės - Papuošimui
Gaminimo eiga
- Į puodą suberti cukrų, sudėti sviestą ir medų. Kaitinti nuolat maišant, kol masė taps vientisa ir cukrus ištirps. Palikti masę šiek tiek atvėsti, bet neatšaldyti visiškai. Į masę supilti išplaktus kiaušinius ir gerai išmaišyti. Sudėti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir prieskoniais, ir užminkyti tešlą.
- Tešlą padalinti į 5 – 7 gabaliukus, kiekvieną gabaliuką atskirai iškočioti. Jei tešla limpa prie kočėlo, pabarstyti truputį miltų. Lakšto skersmuo turi būti didesnis nei 24 – 26 centimetrai, kad apipjovus jau iškepusį lakštą liktų trupinių, kuriais reikės puošti tortą.
- Lakštai turi būti labai ploni, kepant jie gražiai iškyla. Kepti lakštus 180°C orkaitėje apie 3 – 4 minutes, kol gražiai paruduos. Kraštus apipjaustyti iki formos dydžio, likučius naudosime trupiniams.
- Kremui grietinę išplakti su cukrumi, supilti citrinos sultis, išmaišyti, ir lengvais judesiais įmaišyti iki standumo išplaktą grietinėlę.
- Į formą atsegamais kraštais dėti lakštą, pertepti kremu ir taip sluoksniuoti iki viršaus. Viršui pasilikti 1 šaukštą kremo, juo aptepti viršų ir apibarstyti likusiais trupiniais.
- Tortą dėti į šaldytuvą nakčiai, ryte nuimti tortinės šonus ir juos apibarstyti trupiniais arba migdolų drožlėm. Puošti, kaip širdis geidžia, pvz., braškėmis.
Pabaigai…
Galite eksperimentuoti su kitais vaisiais ar riešutais papuošimui. Pavyzdžiui, migdolai ar avietės taip pat puikiai tiks šiam tortui.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 300gBaltymai: 20gRiebalai: 60gSotieji riebalai: 35gPolinesotieji riebalai: 5gMononesotieji riebalai: 15gCholesterolis: 150mgNatris: 400mgKalis: 300mgSkaidulos: 2gCukrus: 150gVitaminas A: 500IUVitaminas C: 10mg