
Menkė su kepta saliero šaknimi ir bulvių koše
Norvegijoje sakoma: “Nėra blogo oro, yra tik blogi drabužiai.” Taigi, lietui apstojus, einame tvarkyti kiemo, o kai grįžtame, gaminame šį puikų patiekalą. Kepta saliero šaknis su špinatais ir menkė su sviesto padažu – idealus derinys šiltam ir jaukiam vakarui.
Reikalingi Įrankiai
- Orkaitė (Salierui kepti)
- Karšto oro gruzdintuvė (Alternatyva salierui kepti)
- Puodas (Menkės virimui)
- Keptuvė (Padažui ruošti)
- Bulvių trintuvė (Bulvių košei ruošti)
Ingredientai
Menkė
- 4 vnt Menkės filė gabalai - Su oda
- 2 l Vanduo - Pasūdytas
- 1 šaukštelis Druska
Padažas
- 100 g Sviestas - Išlydytas
- 50 g Svogūnų laiškai - Smulkinti
- 1 šaukštelis Raudonėlis - Šviežias
- 1 šaukštelis Čiobreliai - Švieži
Bulvių košė
- 1 kg Bulvės - Nuluptos ir virtos
- 50 g Sviestas
- 1 sauja Krapai - Švieži, smulkinti
Kepta saliero šaknis
- 1 vnt Saliero šaknis
- 3 skiltelės Česnakas - Neluptos
- 1 sauja Špinatai - Nuplikyti ir smulkinti
- 50 g Grietinėlė
- Pagal skonį Druska
- Pagal skonį Pipirai
Gaminimo eiga
- Saliero šaknį nupjaukite viršūnę, subadykite ir kepkite 200°C temperatūroje 1 valandą. Po 50 minučių įdėkite neluptas česnako skilteles. Iškepusį salierą išskaptuokite, vidų sutrinkite su keptu česnaku, sviestu, druska, pipirais ir grietinėle. Įdėkite smulkintus špinatus ir užpildykite saliero šaknį. Kepkite dar 15 minučių.
- Menkės filė pamerkite į pasūdytą vandenį ir palaikykite 1 valandą. Sudėkite į puodą su šaltu vandeniu ir druska, užvirkite ant vidutinės kaitros, tada išjunkite ugnį.
- Sviestą išlydykite keptuvėje, sudėkite svogūnų laiškus, raudonėlį ir čiobrelius. Padažą supilkite ant menkės.
- Bulves išvirkite, sutrinkite su sviestu ir šviežiais krapais.
Pabaigai…
Saliero šaknis gali būti kepama ant griliaus arba karšto oro gruzdintuvėje. Menkė bus sultinga ir minkšta, jei nepervirsite. Bulvių košė su šviežiais krapais suteikia puikų aromatą ir skonį.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 40gBaltymai: 35gRiebalai: 20gSotieji riebalai: 10gPolinesotieji riebalai: 5gMononesotieji riebalai: 5gCholesterolis: 80mgNatris: 500mgKalis: 1000mgSkaidulos: 5gCukrus: 5gVitaminas A: 500IUVitaminas C: 10mg