Morkų duona
Ši duona kvepia pyragėliais, morkos suteikia drėgmės ir minkštumo. Šią duonelę nebūtina suvalgyti iš karto, ji puikiai tinka paskrudinta ir pagardinta įvairiomis užtepėlėmis. Labai skanus skonis!
Ingredientai
- 30 g šviežių mielių
- 300 ml kefyro
- 250 g morkų (2-3 didelės)
- 200 g viso grūdo kvietinių miltų
- 400 g kvietinių miltų
- Prieskoniai: 1 šaukštelis cukraus, 3 šaukšteliai druskos, 1 šaukštelis kmynų, ir kiti mėgiami
Gaminimo eiga
- Mieles ištrinti su pora šaukštų vandens, įberti cukraus.
- Miltus persijoti į dubenį, suberti visus prieskonius.
- Morkas nuskusti, sutarkuoti burokine tarka.
- Miltuose padaryti įdubą, supilti mieles ir kefyrą, subersti tarkuotas morkas, išmaišyti. Pirmiausia maišyti šaukštu paskui rankomis. Tešla turi gautis lipni, minkšta, nepadauginti miltų, kad duona nebūtų kieta.
- Minklę pridengti rankšluosčiu ir leisti pastovėti bent 10 min.
- Tešlą perkelti ant stalo dar kartą paminkyti (minkyti nebus patogu, nes trukdys morkos). Tešlą sudėti atgal į indą ir palaikyti uždengus dar apie valandą, kad iškiltų.
- Suformuoti duonos kepaliuką, dėti į kepimo indą, peiliu įpjauti viršūnėlę, palikti, kad dar kartą pakiltų (30-60 min.).
- Duoną dėti kepti, kai minklė bus pasipūtusi, iškilusi.
- Kepaliuko virtų pabarstyti miltais, kepti 200 laipsnių orkaitėje 35-40 min.
- Iškepusią duoną dar 30 min palaikyti kepimo inde, o vėliau ištraukti.
- Štai ir viskas! Daug instrukcijų, nemažas laukimas, tačiau gautos duonelės skonis viską atperka!
Pabaigai…
Skanaus!