
Šilkinė košė su perlinėmis kruopomis
Šilkinė košė – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris įdomiai sujungia perlines kruopas, bulves ir keptus svogūnus su šonine. Šis receptas išsiskiria subtiliu perlinės košės ir sodraus, keptų svogūnų bei šoninės skonių deriniu. Seniau tai buvo dažnas patiekalas kaimo vietovėse, tačiau šiandien jis gali nustebinti savo paprastumu ir skoniu.
Reikalingi Įrankiai
- Puodas (Perlinėms kruopoms virti)
- Keptuvė (Svogūnams ir šoninei kepti)
- Tarka (Bulvėms tarkuoti)
- Samčiai (Košei maišyti)
Ingredientai
- 300 g Perlinės kruopos - Mirkyti 2 valandas
- 500 g Bulvės - Virti ir sutarkuotos
- 200 g Šoninė - Smulkiai pjaustyta
- 2 vnt Svogūnai - Smulkiai pjaustyti
- 50 ml Alyvuogių aliejus - Kepti
- pagal skonį Druska ir pipirai - Pridėti prie košės pagal skonį
Gaminimo eiga
- Perlines kruopas mirkyti vandenyje apie 2 valandas.
- Įdėkite mirkytas kruopas į puodą su vandeniu, užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies apie 40 minučių, kol jos suminkštės.
- Kol kruopos verda, keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir pakepkite šoninę, kol ji taps traški.
- Į tą pačią keptuvę įdėkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol jie taps auksinės spalvos.
- Virtas bulves sutarkuokite ir sumaišykite su išvirtomis perlinėmis kruopomis.
- Į perlinę košę pridėkite keptus svogūnus su šonine, pagardinkite druska ir pipirais, gerai išmaišykite.
- Patiekite šilkinę košę karštą, su šonine ir svogūnais kaip garnyru.
Pabaigai…
Šilkinė košė puikiai dera su raugintais agurkais ar raugintais kopūstais. Tai paprastas, bet sotus patiekalas, kurį verta išbandyti.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 100gBaltymai: 15gRiebalai: 25gSotieji riebalai: 10gPolinesotieji riebalai: 5gMononesotieji riebalai: 10gCholesterolis: 50mgNatris: 400mgKalis: 700mgSkaidulos: 8gCukrus: 2gVitaminas A: 300IUVitaminas C: 20mg