Tradicinis varškės apkepas
Šis tradicinis lietuviškas varškės apkepas yra puikus būdas panaudoti desertinę varškę. Puikiai tinka kaip sotus pusryčių ar vakarienės patiekalas. Receptas suteikia galimybę improvizuoti pridedant džiovintų vaisių ar razinų.
Reikalingi Įrankiai
- Kepimo forma (Tinka apvali ar kvadratinė, 20-22 cm)
- Plakimo šluotelė (Kiaušinių tryniams ir baltymams atskirti ir suplakti)
- Didelis dubuo (Varškei ir ingredientams maišyti)
Ingredientai
- 1 kg Desertinė varškė
- 5 vnt Kiaušiniai - Atskirti trynius nuo baltymų
- 200 ml Pienas - Nepilna stiklinė
- 10 v.š. Manų kruopos
- 100 g Minkštas sviestas
- 5 v.š. Cukrus
- Druska - Pagal skonį
- Razinų ar džiovintų vaisių - Pasirinktinai, pagal skonį
Gaminimo eiga
- Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus išplakti su druska iki standžių putų.
- Varškę išmaišyti su tryniais ir cukrumi, pridėti sviestą, pieną ir manų kruopas. Viską gerai išmaišyti.
- Į varškės masę pamažu įmaišyti plakto baltymus, maišyti atsargiai.
- Paruoštą masę supilti į kepimo formą. Kepti apie 1 val. 15 min. 180°C temperatūroje. Pirmas 30 min. kepti 180°C, vėliau sumažinti temperatūrą iki 160°C.
- Jei norite, galite pridėti razinų ar džiovintų vaisių į varškės masę prieš kepimą.
Pabaigai…
Šis apkepas yra labai skanus tiek šiltas, tiek atšalęs. Patiekiant galima pridėti grietinės ir uogienės.
Maistingumo lentelė
Kalorijos(-ų): 320kcalAngliavandeniai: 35gBaltymai: 15gRiebalai: 15gSotieji riebalai: 8gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 5gCholesterolis: 220mgNatris: 300mgKalis: 350mgSkaidulos: 1gCukrus: 20gVitaminas A: 400IUVitaminas C: 5mg