Traškūs lakštai su medumi – skruzdėlynas
Šis receptas yra puikus būdas sukurti tradicinį lietuvišką skruzdėlyną su medaus sirupu. Tai ne tik desertas, bet ir dekoratyvinė vaišių stalo dalis, idealiai tinkantis šventėms. Lakštai gaminami iš paprastos tešlos, kuri verdama aliejuje ir sluoksniuojama su medaus sirupu. Galima puošti razinomis, riešutais ar aguonomis, kad skonis būtų dar turtingesnis.
Reikalingi Įrankiai
- Didelė keptuvė (Reikalinga aliejui kaitinti ir lakštams virti)
- Šaukštas (Maišymui ir sirupo užpylimui)
- Kočėlas (Tešlai kočioti)
- Peilis (Tešlai pjaustyti į keturkampius)
- Dubenėlis (Tešlai maišyti)
Ingredientai
Tešla
- 4 stiklinės Miltai - Apytikriai, priklausomai nuo kiaušinių dydžio
- 4 vnt Dideli kiaušiniai
- 5 šaukštai Grietinė
- Žiupsnelis Druska
Kepimas
- 1 litras Alyvuogių aliejus - Lakštų virimui
Sirupas
- 200 g Medus
- 200 g Cukrus
- 50 g Sviestas
- 2 šaukštai Vanduo
- 1 šaukštas Grietinė
Gaminimo eiga
- Iš kiaušinių, grietinės, druskos ir miltų išmaišykite tešlą. Miltus dėkite palaipsniui, nes jų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio ir miltų rūšies. Tešla turi būti nelipni, bet elastinga.
- Palikite tešlą pastovėti 1-2 valandas, kad subręstų.
- Labai plonai iškočiokite tešlą ir supjaustykite ją į 3-4 cm keturkampius.
- Gabalėlius dėkite į verdantį aliejų ir virkite, kol pagels.
- Sveikatinkite sirupą: sudėkite visus ingredientus į indą ir virkite tol, kol įlašinus į šaltą vandenį sirupas neištirpsta.
- Įdėkite virtus traškius lakštus į lėkštę, užpilkite sirupu ir vėl sluoksniuokite lakštus su sirupu, kol suformuosite didelį skruzdėlyną.
- Puoškite razinomis, riešutais ar aguonomis pagal skonį.
Pabaigai…
Tešlos plonumas yra labai svarbus, kad lakštai būtų traškūs. Prieš kočiojant tešlą, paviršių galima šiek tiek patepti aliejumi, kad neliptų.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 250gBaltymai: 40gRiebalai: 80gSotieji riebalai: 20gPolinesotieji riebalai: 10gMononesotieji riebalai: 45gCholesterolis: 300mgNatris: 500mgKalis: 400mgSkaidulos: 3gCukrus: 100gVitaminas A: 400IUVitaminas C: 10mg