Čičinsko kepsnys su kiaulienos faršu
Čičinsko kepsnys – tai man, panevėžietei, nuo pat vaikystės gerai pažįstamas patiekalas. Jo ragauti buvo tekę daug kur – miesto valgyklose, kavinėse ir t.t. Žmonės iš kitų kraštų dažnai ne tik ragavę, bet ir girdėję apie Čičinsko kepsnį nėra. Apie istorinę Čičinsko kepsnio kilmę pati žinau mažai, tačiau iš vietinių kalbos istorija nėra džiuginanti „Čičinsko kepsnių atsiradimo istoriją pasakoja sena legenda. Pasak jos, Panevėžio krašte, Upytėje, gyveno dvarininkas Čičinskas, kuris labai žiauriai ir negailestingai elgėsi su žmonėmis. Jį nubaudė dievai ir jis prasmego po žeme kartu su visu savo dvaru. Piliakalnis, ant kurio, pasak legendos, gyveno dvarininkas, dar iki šiol yra lankomas žmonių ir jį vadina Čičinsko kalnu. Manoma, kad Čičinsko kepsniai ir buvo pradėti gaminti šiose vietovėse. Čičinsko kepsnį Panevėžyje kiekviena šeimininkė kepa pagal save, o as visada kepu pagal mamos receptą irgi savaip.
Ingredientai
- Įdarui visada naudoju 50% kiaulienos faršo ir 50% jautienos.
- Svogūno nededu, tik druska ir pipirai.
- Tešlai naudoju 50% virtų su lupenomis trintų bulvių, kiaušinis bei likusią dalį miltai.
Gaminimo eiga
- Miltų dedu tiek, kad tešla nebeliptų prie rankų beminkant ir, kad tešla nebūtų per kieta nes kočiojant vėl naudosime miltus Tada pasiruošiu mesytės tokias “dešreles”, tešlą iskočiojusi supjaustau juostelemis, dedu faršo “dešrelę” ant juostelės ir gražiai susuku.
- Galiukus užspaudžiu, kad verdant juostelės nepabėgtų Verdame įkaitintame aliejuje kol gražiai parūduos, apie max 5 min Patiekiame su mėgstamomis salotomis, česnakiniu padažu arba originaliai tiekiasi su ryžiais, marinuotais svogūnais bei morkų/česnakų salotomis. Aš šį kartą pasitiekiau su daržovių salotomis.
Pabaigai…
Turėti gerai aprūpintą spintelę su pagrindiniais ingredientais gali padaryti maisto gaminimą patogesnį.