Fårikål
Iš šiltos Lietuvos grįžus į darganotą, bent 10°C vėsesnę Norvegiją, norisi šilto ir jaukaus maisto. Norvegijoje rugsėjį prasideda ėrienos sezonas, kai ši mėsa yra ir pigiausia, ir šviežiausia. Ėriena Norvegijoje – itin kokybiška, nes avys beveik ištisus metus ganosi pievose ir kalnuose, kur ėda įvairų maistą. Šį sezoną mes visada pradedame Fårikål (aviena kopūstuose). Labai paprastai pagaminamas, ilgai troškinamas patiekalas, kuris man, ko gero, yra vienas pačių skaniausių tradicinių Norvegijos patiekalų. Pagrindinis prieskonis – juodųjų pipirų žirneliai, kurie ilgai virę tampa švelnesnio skonio ir smagiai traška tarp dantų.
Reikalingi Įrankiai
- Puodas (Didelis, su dangčiu)
- Peilis (Kopūstams ir mėsai pjaustyti)
- Pjaustymo lenta
- Samčiai (Sriubai ir troškiniams)
- Indelis pipirams (Jei nenorite, kad pipirai būtų laisvi patiekale)
Ingredientai
Ingredientai
- 1 kg Ėrienos mėsa su kaulu - Gabaliukai, tinka įvairios dalys
- 1 vnt Didelis kopūstas - Stambiai supjaustytas
- 2 vnt Morkos - Nuluptos, perpus perpjautos
- 1 vnt Svogūnas - Perpjautas perpus
- 2 šaukšteliai Druska - Pagal skonį
- 1 sauja Juodųjų pipirų žirneliai - Galima dėti indelyje
- 2 l Vanduo
- Gelsvės šakelė - Papildomam skoniui
- Bulvės - Virtos, patiekti su patiekalu
Gaminimo eiga
- Sudėkite ėrienos gabalus, stambiai pjaustytą kopūstą, morkas ir svogūną į didelį puodą.
- Įdėkite druskos ir juodųjų pipirų žirnelių (galite dėti juos į specialų indelį).
- Užpilkite vandeniu ir troškinkite ant lėtos ugnies apie 2.5 valandas.
- Patikrinkite skonį ir prireikus papildykite druska.
- Patiekite su virtomis bulvėmis.
Pabaigai…
Jei nemėgstate traškančių pipirų, būtinai naudokite specialų indelį pipirams. Padažą galite tirštinti, tačiau tradicinis Fårikål dažnai patiekiamas skystas.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 30gBaltymai: 35gRiebalai: 25gSotieji riebalai: 10gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 10gCholesterolis: 80mgNatris: 1200mgKalis: 600mgSkaidulos: 5gCukrus: 6gVitaminas A: 300IUVitaminas C: 50mg