Senoviniai norvegiški smultringer
Šie trapūs žiedeliai yra ypatingai populiarūs kalėdiniu laikotarpiu. Jie gaminami pagal autentišką senovinį receptą su senomis riestainių formelėmis ir verdami lydytuose taukuose, norvegiškai vadinamuose Smult. Kildinimo ingredientas – Hornsalt (ammoniumbikarbonatas). Šie žiedeliai yra ne spurgos, o trapūs ir labai skanūs, nereikalaujantys glajaus ar cukraus pudros.
Reikalingi Įrankiai
- Kepimo formelės (Senovinės riestainių formelės)
- Tešlos kočėlas
- Plakimo šluotelė (Kiaušiniams plakti)
- Puodas (Taukams virti)
- Popieriniai rankšluosčiai (Nusausinti žiedelius)
Ingredientai
- 4 vnt Kiaušiniai
- 250 g Cukrus
- 100 ml Išplakta grietinėlė
- 100 g Tirptas sviestas
- 1 a.š. Tarkuotos citrinos žievelės
- 500-650 g Miltai
- 0.25 a.š. Malto kardamono
- 1 a.š. Hornsalt (kepimo milteliai arba nugesinta soda)
- Taukai - Virti žiedeliams
Gaminimo eiga
- Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi.
- Sudėti grietinėlę, sviestą, citrinos žievelę, kardamoną, hornsalt (kepimo miltelius arba nugesintą sodą). Gerai išplakti.
- Sudėti miltus ir užmaišyti tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet nelipti prie pirštų.
- Tešlą palaikyti šaldytuve gerą valandą.
- Tešlą iškočioti į maždaug 1 cm storio blyną. Išspausti žiedelius.
- Įkaitintuose taukuose virti, kol gražiai parus.
- Nusausinti ant popierinio rankšluosčio.
- Tokie kalėdiniai riestainiukai skanūs tokie, kokie yra – be glajaus. Net cukraus pudros nereikia.
Pabaigai…
Galite eksperimentuoti su kitais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas ar muskato riešutas, norėdami pridėti papildomų skonio akcentų.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 250gBaltymai: 35gRiebalai: 80gSotieji riebalai: 25gPolinesotieji riebalai: 15gMononesotieji riebalai: 40gCholesterolis: 300mgNatris: 500mgKalis: 400mgSkaidulos: 5gCukrus: 120gVitaminas A: 500IUVitaminas C: 10mg