Ryžių ir mėsos plovas kepamas moliūge
Šis plovas yra unikalus dėl jo paruošimo būdo – jis kepamas tiesiogiai moliūge, suteikdamas patiekalui išskirtinį skonį ir aromatą. Šis tradicinis Vidurio Azijos įkvėptas patiekalas idealiai tinka šaltomis rudens dienomis, kai norisi kažko šilto ir soti. Moliūgas ne tik prideda saldumo, bet ir tarnauja kaip natūralus indas.
Reikalingi Įrankiai
- Peilis (Moliūgui išpjaustyti)
- Kepimo indas (Tinka didelis moliūgas)
- Kepimo popierius (Moliūgui iškloti)
- Keptuvė (Mėsai ir daržovėms apkepti)
- Puodas (Ryžiams virti)
Ingredientai
Pagrindinis patiekalas
- 1 vnt Didelis moliūgas - Apytikriai 4-5 kg
- 500 g Mėsa - Gali būti jautiena arba aviena
- 300 g Ryžiai - Geriausiai tinka basmati ryžiai
- 2 vnt Morkos - Supjaustytos ilgomis juostelėmis
- 2 vnt Svogūnai - Smulkiai supjaustyti
- 50 g Razinos - Pagal skonį
- 1 vnt Česnako galva - Nulupta
- Pagal skonį Druska
- Pagal skonį Pipirai
- 100 ml Augalinis aliejus
Gaminimo eiga
- Nupjaukite moliūgo viršūnę ir atsargiai išskobkite jo vidų, paliekant 2-3 cm storio sieneles. Moliūgo vidų pabarstykite druska ir palikite jį pastovėti, kol ruošite plovą.
- Kepkite mėsą keptuvėje su aliejumi, kol ji taps auksinės spalvos. Tada pridėkite svogūnus ir morkas, viską gerai sumaišykite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės.
- Pridėkite ryžius, razinas, česnaką ir prieskonius į keptuvę su mėsa ir daržovėmis, viską gerai išmaišykite. Pridėkite šiek tiek vandens, kad ryžiai būtų apsemti, ir virkite, kol vanduo beveik visiškai išgaruos.
- Paruoštą plovą sudėkite į moliūgą, uždenkite nupjautą viršūnę ir įdėkite į iš anksto įkaitintą 180°C orkaitę. Kepkite apie 1,5-2 valandas, kol moliūgas bus minkštas ir lengvai įdurti šakute.
- Ištraukite moliūgą iš orkaitės ir leiskite jam šiek tiek atvėsti prieš pjaustant. Patiekite plovą tiesiai iš moliūgo, padalindami porcijas su moliūgo sienelėmis.
Pabaigai…
Moliūgas ne tik suteikia patiekalui unikalų skonį, bet ir tarnauja kaip natūralus indas, kuris išlaiko patiekalo šilumą ilgiau. Tai yra puikus patiekalas šeimos pietums arba vakarienei, ypač kai norisi nustebinti svečius.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 200gBaltymai: 50gRiebalai: 80gSotieji riebalai: 25gPolinesotieji riebalai: 15gMononesotieji riebalai: 40gCholesterolis: 150mgNatris: 400mgKalis: 600mgSkaidulos: 10gCukrus: 25gVitaminas A: 800IUVitaminas C: 20mg