
Bulviniai cepelinai su spirgučių padažu
Šis receptas yra paprastas, bet tikrai ne prastas. Tai tradiciniai lietuviški bulviniai cepelinai, kuriuos patiekiau su sočiu spirgučių padažu. Cepelinai yra puikus pasirinkimas šaltiems rudens ar žiemos vakarams, nes jie ne tik sotūs, bet ir puikiai sušildo. Be to, sakoma, kad jie yra puikus vaistas nuo peršalimo. Tad nepamirškite šio recepto, kai ieškote tikros lietuviškos šilumos lėkštėje.
Reikalingi Įrankiai
- Didelis puodas (Cepelinams virti)
- Trintuvė (Bulvėms tarkuoti)
- Sietas arba audeklas (Bulvių masei nusunkti)
- Keptuvė (Spirgučiams kepti)
Ingredientai
Cepelinams
- 2 kg Bulvės - Nuskustos ir tarkuotos
- 1 vnt Kiaušinis
- 100 g Krakmolas - Bulvių krakmolas
- 1 a.š. Druska
Spirgučių padažui
- 200 g Rūkytos šoninės - Smulkiai pjaustytos
- 1 vnt Svogūnas - Smulkiai supjaustytas
- 100 ml Grietinė
Gaminimo eiga
- Bulves nuskusti ir smulkiai sutarkuoti. Nusunkti tarkuotas bulves per sietą arba audeklą, kad pašalintumėte perteklinį skystį. Gauta bulvių masė sumaišoma su krakmolu ir kiaušiniu, įberiama druskos.
- Iš paruoštos masės formuoti didelius kiaušinio dydžio kamuoliukus. Jei norima, į vidų galima įdėti mėsos arba varškės įdarą.
- Dideliame puode užvirinti pasūdytą vandenį. Į verdantį vandenį dėti suformuotus cepelinus ir virti apie 20–25 minutes, kol jie pakils į paviršių.
- Kol cepelinai verda, keptuvėje ištirpdyti rūkytą šoninę ir pakepinti kartu su smulkiai pjaustytu svogūnu, kol jie taps traškūs. Paruoštu padažu apipilti išvirtus cepelinus ir patiekti kartu su grietine.
Pabaigai…
Jeigu norite, kad cepelinai būtų lengvesni, galite naudoti pusiau virtas, pusiau tarkuotas bulves. Patiekite su šviežiai smulkintais krapais arba kitomis mėgstamomis žolelėmis.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 300gBaltymai: 40gRiebalai: 70gSotieji riebalai: 25gPolinesotieji riebalai: 15gMononesotieji riebalai: 30gCholesterolis: 250mgNatris: 1200mgKalis: 900mgSkaidulos: 10gCukrus: 15gVitaminas A: 400IUVitaminas C: 15mg