
Elniena pagal Mamą Kari
Pratęsiant vakarykštę šiaurės elnių mėsos temą. Elniena Norvegijoje – labai tradicinis maistas. Šiaurės Norvegijoje daržovės auga skurdžiai, tad nuo seno pagrindinės ir tradicinės daržovės yra morkos, svogūnai, ropės, bulvės, kopūstai. Nors šiais laikais į parduotuves tiekiamos įvairios daržovės, tačiau jų kaina – bent trečdaliu aukštesnė nei Pietų Norvegijoje. Šiandien gamina Inge i Parken Mama Kari. Elniena buvo su kauliuku, pjaustyta mažais gabalėliais, iš įvairių gyvulio dalių, tad tai – tipiška troškinimo mėsa.
Reikalingi Įrankiai
- Troškintuvo puodas (Didelis, kad tilptų mėsa ir daržovės)
- Peilis (Mėsai ir daržovėms pjaustyti)
- Pjaustymo lenta
- Puodas bulvėms virti
- Šaukštas (Sultiniui maišyti)
Ingredientai
- 1 kg Elnienos - Su kaulu, pjaustyta mažais gabalėliais
- 2 vnt Ropių
- 2 vnt Morkų
- 1 vnt Svogūnas
- Druska - Pagal skonį
- Pipirai - Pagal skonį, žirneliais
- Vanduo - Mėsai troškinti ir sultiniui
- 1 kg Bulvės - Virtos, patiekti
Gaminimo eiga
- Elnieną supjaustyti mažais gabalėliais su kaulu.
- Troškintuvo puode ant silpnos ugnies troškinti mėsą su ropėmis, morkomis ir svogūnais.
- Įdėti druskos ir pipirų žirneliais, troškinti tol, kol mėsa taps minkšta.
- Iš sultinio paruošti padažą: baltą padažą pagaminti vietoje pieno naudojant elnienos sultinį.
- Patiekti su virtomis bulvėmis.
Pabaigai…
Šis receptas yra paprastas, bet skanus būdas paruošti elnieną, kuri puikiai dera su daržovėmis. Galite eksperimentuoti su kitais prieskoniais pagal savo skonį.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 40gBaltymai: 30gRiebalai: 10gSotieji riebalai: 4gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 3gCholesterolis: 80mgNatris: 600mgKalis: 900mgSkaidulos: 7gCukrus: 5gVitaminas A: 400IUVitaminas C: 15mg