
Grikių košė su kotletais ir daržovių salotomis
Šis tradicinis lietuviškas patiekalas puikiai tinka kasdieniam pietums ar vakarienei. Grikių košė, derinama su švelniai troškintais kotletais ir šviežiomis daržovių salotomis, sukuria subalansuotą ir maistingą valgį. Šis patiekalas yra lengvai paruošiamas, tačiau labai sotus ir skanus. Kotletai pagaminti su švelnia padažu, kuris papildo grikių košės skonį.
Reikalingi Įrankiai
- Puodas (Grikių virimui)
- Keptuvė (Kotletų kepimui)
- Pjaustymo lentelė (Daržovėms pjaustyti)
- Peilis
- Maišymo dubuo (Salotoms maišyti)
Ingredientai
Grikiai
- 200 g Grikiai
- 400 ml Vanduo - Grikių virimui
- Žiupsnelis Druska
Kotletai su padažu
- 500 g Malta mėsa - Kiauliena arba jautiena
- 1 vnt Kiaušinis
- 1 vnt Svogūnas - Smulkiai pjaustytas
- 2 v.š. Duonos trupiniai
- 1 a.š. Druska
- 1/2 a.š. Pipirai
- 200 ml Grietinėlė - Padažui
- 1 vnt Morka - Smulkiai tarkuota
- 1 vnt Lauro lapas
- 100 ml Vanduo - Padažui
Daržovių salotos
- 100 g Agurkai - Smulkiai pjaustyti
- 100 g Pomidorai - Smulkiai pjaustyti
- 50 g Svogūnų laiškai - Smulkiai pjaustyti
- 100 g Grietinė - Salotoms
- Žiupsnelis Druska - Salotoms
Gaminimo eiga
- Grikius nuplauti ir užpilti vandeniu. Įberti druskos ir virti, kol grikiai išbrinks ir taps minkšti.
- Paruošti kotletų masę: sumaišyti maltą mėsą su kiaušiniu, smulkintu svogūnu, duonos trupiniais, druska ir pipirais. Formuoti kotletus.
- Kepti kotletus keptuvėje, kol jie apskrus iš abiejų pusių. Tada supilti grietinėlę, tarkuotą morką, lauro lapą ir vandenį. Troškinti ant silpnos ugnies apie 20 minučių.
- Paruošti daržovių salotas: agurkus, pomidorus ir svogūnų laiškus sumaišyti su grietine ir druska.
- Patiekti grikių košę kartu su kotletais ir padažu bei šviežiomis daržovių salotomis.
Pabaigai…
Galite naudoti įvairias daržoves salotoms pagal savo skonį. Kotletams galima pridėti kitų prieskonių pagal pageidavimą.
Maistingumo lentelė
Kalorijos(-ų): 550kcalAngliavandeniai: 45gBaltymai: 35gRiebalai: 25gSotieji riebalai: 10gPolinesotieji riebalai: 5gMononesotieji riebalai: 8gCholesterolis: 80mgNatris: 700mgKalis: 500mgSkaidulos: 5gCukrus: 7gVitaminas A: 1000IUVitaminas C: 15mg