
Klasikinis picų padažas „Marinara“
Išvertus iš Italų kalbos Alla marinara reiškia „jūreivio stiliumi“. Iš tiesų „Marinaros“ padažas neturi nieko bendra su jūrų gėrybėmis – jis gaminamas iš pomidorų, svogūnų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir prieskoninių žolelių. „Marinaros“ padažu paprastai gardinamos picos, tačiau jį galima patiekti ir su spagečiais. Padažą galite paruošti iš anksto: sandariame inde, šaldytuve, jį galima laikyti net iki savaitės. Šiam padažui gaminti labai tinka konservuoti vyšniniai pomidorai be odelių savose sultyse, tačiau galite naudoti ir trintus konservuotus pomidorus arba paprastą pomidorų tyrę. Vasarą „Marinaros“ padažui ruošti naudokite šviežius (vyšninius) pomidorus. Jį tiesiog būtina pagardinti šviežiomis ar džiovintomis prieskonėmis žolelėmis. Puikiai tinka raudonėliai, bazilikai ir specialūs picų prieskoniai.
Ingredientai
- alyvuogių aliejus: 3 šaukštai
- raudonieji svogūnai: 1
- Česnakai: 2 skiltelės
- pomidorai: 400 g (švieži) arba konservuoti pomidorai be odelių savose sultyse
- raudonėliai arba bazilikai: 1 šaukštelis džiovintų (arba 2 šaukštai šviežiai susmulkintų)
- druska: ½ šaukštelio
- cukrus: 1 šaukštelis
- juodieji pipirai (pagal skonį)
Gaminimo eiga
- Jei norite, kad česnakas būtų juntamas labiau, susmulkintas skilteles suberkite jau baigdami gaminti padažą.
- Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, truputį apkepinkite susmulkintą svogūną ir česnako skilteles.
- Šviežių pomidorų odelę įpjaukite kryžmai ir juos trumpam panardinkite į verdantį vandenį.
- Nuvarvinkite skystį, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite.
- Jei renkatės konservuotus pomidorus, juos susmulkinkite.
- Pomidorų masę pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis (šviežias berkite tik baigdami gaminti), uždenkite ir pavirkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių.
- Jei yra didelių pomidorų gabalėlių, padažą sutrinkite trintuvu.
- Pagardinkite druska, cukrumi ir juodaisiais pipirais. Suberkite šviežias prieskonines žoleles.
Pabaigai…
Nebijokite išbandyti naujų technikų ar ingredientų.