
Koldūnai su mėsa
Koldūnai arba virtinukai su mėsa – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kurio gamyba reikalauja kantrybės ir meistriškumo. Plikyta tešla su mėsiu įdaru yra puikus šio patiekalo pavyzdys. Įdaras ruošiamas iš kiaulienos faršo su svogūnu ir prieskoniais, kurie suteikia ypatingą skonį. Paruošimas tampa meditaciniu procesu, kai reikia kruopščiai užlenkti tešlos kraštus.
Reikalingi Įrankiai
- Dubuo (Tešlai sumaišyti)
- Kočėlas (Tešlai kočioti)
- Peilis (Tešlai pjaustyti)
- Puodas (Vandeniui užvirinti ir koldūnams virti)
- Šaukštelis (Įdarui uždėti ant tešlos)
Ingredientai
Tešla
- 300 g Miltai
- 150 ml Vanduo - Verdantis
- 1 vnt Kiaušinis
- 1 a.š. Druska
Įdaras
- 500 g Kiaulienos faršas
- 1 vnt Svogūnas - Smulkiai pjaustytas
- 1 a.š. Persiladas
- Pagal skonį Pipirai
- Pagal skonį Druska
Gaminimo eiga
- Paruoškite tešlą: sumaišykite miltus su druska ir kiaušiniu. Palaipsniui pilkite verdantį vandenį ir maišykite, kol tešla taps elastinga.
- Tešlą iškočiokite į ploną lakštą ir supjaustykite apskritimais. Kiekvieną apskritimą užpildykite šaukšteliu įdaro.
- Apsukite kraštus, kad uždarytumėte įdarą. Naudokite nykštį ir rodomąjį pirštą, kad suformuotumėte klasikinį koldūnų kraštą.
- Koldūnus virkite pasūdytame verdančiame vandenyje, kol jie iškils į paviršių. Tai turėtų užtrukti apie 5-7 minutes.
- Patiekite su grietine arba sviestu, kaip mėgstate.
Pabaigai…
Tešla turi būti minkšta, bet elastinga, kad lengvai suktųsi ir nebūtų per daug lipni. Įdarą galite varijuoti pagal skonį, pridedant kitų prieskonių ar daržovių.
Maistingumo lentelė
Kalorijos(-ų): 450kcalAngliavandeniai: 50gBaltymai: 20gRiebalai: 15gSotieji riebalai: 5gPolinesotieji riebalai: 3gMononesotieji riebalai: 7gCholesterolis: 80mgNatris: 300mgKalis: 250mgSkaidulos: 2gCukrus: 3gVitaminas A: 100IUVitaminas C: 5mg