
Nesaldus pyragas su bulvėmis ir kaliaropėmis
Pyragas skanus ir šiltas, ir šaltas. Prie jo tinka įvairios salotos. Tarp bulvių galima paskleisti ir kubeliais pjaustyto kumpio.
Ingredientai
- 750 g mažų bulvių,
- 2 nedidelės kaliaropės,
- 50 ml grietinės,
- po 1 mažą svogūną ir kiaušinį,
- druskos, pipirų, didelio žiupsnio cukraus, šaukštelio sviesto,
- tarkuoto kietojo sūrio (“Džiugo”).
- Tešlai:
- 230 g miltų,
- žiupsnio kepimo miltelių,
- nubraukto šaukštelio druskos,
- 110 g sviesto – neatšaldyto,
- po 1 šaukštą alyvų aliejaus, acto, tarkuoto kietojo sūrio ir kapotų žalumynų (mairūnų, pankolių, petražolių),
- 70 ml šalto vandens.
Gaminimo eiga
- Bulves nušveiskite. Kiekvieną įsukite į aliuminio foliją ir 40 min. kepkite iki 170 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje (arba virkite garuose). Nulupkite dar šiltas. Tešlai skirtus produktus suminkykite į nekietą tešlą.
- Pusvalandį palaikykite vėsiai. Per plėvelę iškočiokite tešlą į šiek tiek didesnį nei pyrago forma skritulį.
- Likučius panaudokite kraštui formuoti.
- Tešlą dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, subadykite šakute ir 10 min. pašaukite į iki 180 laipsnių C įkaitintą orkaitę.
- Svogūną supjaustykite. Kaliaropes supjaustykite nestambiais gabalėliais, sudėkite į puodą su trupučiu sviesto, puse stiklinės vandens, žiupsneliu druskos ir žiupsniu cukraus, uždenkite ir patroškinkite, kol kaliaropės suminkštės.
- Kaliaropes nusunkite, sutrinkite ir atvėsinkite.
- Įmaišykite grietinėlę, kiaušinį, pagardinkite prieskoniais.
- Kaliaropių kremą užtepkite ant tešlos, išdėliokite pusiau perpjautas bulves, gausiai apibarstykite kietuoju sūriu, pipirais ir 35-40 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių C įkaitintą orkaitę.
- Iškepęs pyragas turi bent 10 min. pravėsti, tik tada jį galima pjauti nebijant, kad išbėgs kremas.
Pabaigai…
Kai kyla abejonės, paprastumas gali išryškinti ingredientų kokybę.