Norvegiškas “Sėkmės tortas” (Šokoladinis)
Sėkmės tarta (Suksessterte) Norvegijoje yra labai populiari. Jau parduotuvėje, perkant šaldytą, skoniu nenusivilsite. O namuose pagaminta – dar puikesnė. Migdolinis biskvitas, kiaušininis kremas, šokolado glazūra… Dieviškai skanu. Šokolado glazūrą gaminau pirmą kartą, tad klaidų neišvengiau. Nepaisant to, esu labai patenkinta! Šį kartą rinkausi garsaus norvegų konditerio Sverre Sætre receptą, kuris rekomenduoja tartą pertepti citrinų curd’u. Tartą reikėjo dar labiau sušaldyti, bet argi aš išlauksiu Nedidukė tarta yra soti, tad užteks nedidelio gabalėlio, kad siela dainuotų Suksessterte pagal Sverre Sætre. Mano Inge labiau patiktų kiaušininis kremas be citrinų. O man labai patinka štai toks variantas. Saldu, rūgštu, migdoliška… Aš galvoju, kad tai tikrai buvo sėkmė O Inge dar pagaminsiu vieną, kuri jam – pati geriausia sėkmės tarta!
Ingredientai
- 225 g smulkintų migdolų
- 150 g cukraus pudros 6 kiaušinių baltymai
- 75 g cukraus Citrinų curd’as 1 kiaušinis 4 kiaušinių tryniai (aš naudojau likusius 6 trynius ir nedėjau papildomo kiaušinio)
- 50 ml pieno
- 75 ml citrinos sulčių (išspaudžiau visą citriną, apie
- 100 ml ir nutarkavau truputį žievelės)
- 100 g cukraus
- 10 g kukurūzų krakmolo
- 80 g šalto sviesto gabalėliais Šokolado glazūra
- 200 g šokolado
- 200 ml grietinėlės
- 50 g cukraus
- 25 g medaus
Gaminimo eiga
- Gamybos eiga:
- * įkaitinti orkaitę iki 180⁰C.
- * susmulkinti migdolus virtuviniu smulkintuvu kartu su cukraus pudra. Aš naudojau migdolų miltus, kuriuos sumaišiau su cukraus pudra.
- * išplakti kiaušinio baltymus su cukrumi iki standaus morengo.
- * įmaišyti migdolus mentele.
- * paskleisti morengą skardoje, išklotoje kepimo popieriumi. Turėdama daugiau konditerinių žiedų, kepčiau iš karto juose – paprasčiau.
- * kepti apie 20 min. Jei, atkėlus kampa morengo, jis atsiskiria nuo popieriaus, morengas iškepė. Atvėsinti.
- * kremo ingredientus, išskyrus sviestą, sudėti į dubenį ir lengvai suplakti šluotele.
- * supilti į prikaistuvį ir lėtai kaitinti, nuolat maišant.
- * kremui sutirštėjus, nukelti nuo kaitros ir įmaišyti sviestą. Maišyti, kol sviestas visiškai ištirps.
- * curd’ą perdėti į dubenėlį ir uždengti maistine plėvele taip, kad plėvelė liestų kremą. Atvėsinti.
- * šokoladą glazūrai ištirpinti garų vonelėje.
- * atskirai užkaitinti likusius glazūros ingredientus. Grietinėlės pradžisi pilti pusę.
- * grietinėlę plona srovele pilti į šokoladą, maišant mentele. Patariama maišyti mentele, o ne šluotele todėl, kad nesusidarytų burbuliulai.
- * maišyti iki vientisos blizgios masės. Supilti likusią šaltą grietinėlę ir gerai išmaišyti.
- * iš migdolų pagrindo konditeriniu žiedu išpjauti 3 lygius 16 cm apskritimus.
- * susluoksniuoti juos su kremu konditeriniame žiede.
- * žiedą nuėmus, tartą aplieti šokolado glazūra.
- * tartą sušaldyti šaldiklyje 4 valandas arba per naktį. Valgoma visai arba pusiau atitirpinta.
Pabaigai…
Mėgaukitės spalvomis, tekstūromis ir kvapais gamindami.