
Orkaitėje kepta paršiuko karka su bulvytėmis
Nėra nieko geriau už keptą paršiuko karką su traškiomis bulvytėmis. Šis patiekalas grąžina į laikus, kai skanūs patiekalai būdavo gaminami iš širdies, be jokių modernių gudrybių. Karka kepta lėtai, ilgai ir kantriai, kad mėsa būtų sultinga, o išorė – traški. Bulvytės, marinuotos kartu su karkos sultimis, tampa puikiu garnyru. Jei mėgstate klasikinį skonių derinį su šiek tiek užsispyrimo ir drąsos, šis receptas kaip tik jums.
Reikalingi Įrankiai
- Orkaitė (Turėtų būti pakankamai didelė, kad talpintų karką su bulvytėmis.)
- Kepimo skarda (Didelė, su aukštesniais kraštais, kad tilptų sultys ir riebalai.)
- Peilis (Aštrus, mėsai supjaustyti.)
- Indelis marinatui (Didelis indas, kuriame tilps karka.)
- Virtuvės termometras (Norint tiksliai išmatuoti karkos vidaus temperatūrą.)
Ingredientai
Marinatas
- 500 ml Alaus - Tamsus, suteikia papildomo skonio.
- 50 ml Alyvuogių aliejaus
- 6 skiltelės Česnako - Smulkiai kapoto.
- 2 vnt Lauro lapai
- 2 a.š. Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 vnt Svogūnas - Stambiai pjaustytas.
- 1 a.š. Druskos
- 1 vnt Citrina - Supjaustyta riekelėmis.
Karka
- 1 vnt Paršiuko karka - Geriausia su kaulu, apie 1.5-2 kg.
- 800 g Bulvytės - Supjaustytos ketvirčiais.
- 2 a.š. Mairūno
- 2 a.š. Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 v.š. Alyvuogių aliejaus - Bulvytėms aptepti.
- 1 a.š. Druskos
Gaminimo eiga
- Paruoškite marinatą sumaišydami alų, alyvuogių aliejų, česnaką, lauro lapus, pipirus, svogūną, druską ir citrinos riekeles. Karką įdėkite į marinatą ir palikite šaltai per naktį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Karką išimkite iš marinato, nusausinkite ir dėkite į kepimo skardą. Kepkite apie 2-2,5 valandas, reguliariai sulaistydami karką jos pačios sultimis.
- Apie 30 minučių prieš baigiant kepti, prie karkos pridėkite bulvytes, išmaišytas su alyvuogių aliejumi, mairūnu, druska ir pipirais. Kepkite iki bulvytės taps traškios ir auksinės spalvos.
- Patiekite karką su bulvytėmis karštą. Patiekalą galima gardinti mėgstamu padažu ar marinuotomis daržovėmis.
Pabaigai…
Kepant karką, svarbu stebėti temperatūrą, kad mėsa išliktų sultinga, o išorė – traški. Jei turite virtuvės termometrą, įsitikinkite, kad karkos vidaus temperatūra pasiekia bent 85°C.
Maistingumo lentelė
Kalorijos(-ų): 700kcalAngliavandeniai: 40gBaltymai: 50gRiebalai: 40gSotieji riebalai: 15gPolinesotieji riebalai: 10gMononesotieji riebalai: 20gCholesterolis: 150mgNatris: 1200mgKalis: 800mgSkaidulos: 5gCukrus: 5gVitaminas A: 400IUVitaminas C: 15mg