
Samių Bidos su voveraitėmis
Norvegijos šiaurėje, kur po ilgų mėnesių tamsos pamažu grįžta saulė, mes galvojame apie samių patiekalus. Bidos – samių šventinis patiekalas, gaminamas iš nedaug produktų, nes šiaurės elnių augintojų žemėse daržovės neauga. Mūsų bidos šiandien – truputį patobulintas keptomis voveraitėmis ir laiškiniu česnaku. Šis receptas atskleidžia puikų skonį su keptomis svieste voveraitėmis ir norvegiška plona bulvių duonele, kuri tiesiog tirpsta burnoje.
Reikalingi Įrankiai
- Puodas (Giliam troškinimui)
- Keptuvė (Mėsai ir daržovėms apskrudinti)
- Pjaustymo lentelė
- Peilis
- Šaukštas
Ingredientai
Pagrindiniai ingredientai
- 500 g Šiaurės elnio mėsa - Supjaustyta gabalėliais, gali būti su kaulu
- 4 vnt Bulvės - Supjaustytos kubeliais
- 2 vnt Morkos - Supjaustytos kubeliais
- 1 vnt Svogūnas - Apkeptas
- 200 g Voveraitės - Keptos svieste
- 1 l Elnienos sultinys arba vanduo
- Pagal skonį Druska ir pipirai
- Pagal skonį Laiškinis česnakas - Kapotas
- Pagal skonį Bruknių pagardas - Arba mėtų drebučiai, patiekiami šalia
Gaminimo eiga
- Šiaurės elnio mėsą supjaustyti nedideliais gabalais ir apskrudinti keptuvėje.
- Sudėti mėsą į puodą, užpilti elnienos sultiniu arba vandeniu ir lėtai virti.
- Kai mėsa taps pusiau minkšta, pridėti kubeliais pjaustytas bulves, morkas ir apkeptą svogūną.
- Lėtai troškinti, kol mėsa taps minkšta (apie 2-3 valandas).
- Galiausiai pridėti druskos, pipirų ir laiškinio česnako.
- Keptos voveraitės patiekiamos šalia arba dedamos į patiekalą prieš patiekimą.
- Patiekti su bruknių pagardu arba mėtų drebučiais.
Pabaigai…
Norint pasiekti geriausią skonį, rekomenduojama naudoti elnienos sultinį, tačiau vanduo taip pat tinka.
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 30gBaltymai: 40gRiebalai: 20gSotieji riebalai: 10gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 6gCholesterolis: 100mgNatris: 400mgKalis: 900mgSkaidulos: 4gCukrus: 5gVitaminas A: 500IUVitaminas C: 15mg