Šonkauliukų “Kelmas”
Nereikia ilgų aprašymų – tiesiog pabandykite.
Ingredientai
- kiaulės šonkaulių juosta apie 50 cm ilgio
- vištienos faršas (galima naudoti ir kitokį)
- kiaušiniai – 2 vnt.
- grietinėlė – 1 stiklinė
- šaldytos daržovės
- prieskoniai – pagal skonį
- džiovinti arba marinuoti grybai – pagal skonį
Gaminimo eiga
- Kelmo “žievė” būna iš kiaulės šonkaulių juostos, bet galima sėkmingai iškepti kelmą panaudojus veršienos išpjovą su šonkauliais. Pora dienų prieš kepimą, pasimarinuojame šonkaulius (pasimarinuoti galima vakarą prieš kepimą). Kai šonkauliai išsimarinuoja darome kelmo įdarą ir formuojame kelmą. Įdarui imame vištienos farsšą, imušame kiaušinius, sudedame šaldytas daržoves, grietinėlę, prieskonius ir išminkome. Iš šonkaulinės juostos suformuojamas šulinys. Kad forma laikytųsi, mėsos ritinys perrišamas virtuvine virvele arba storu lino ar medvilnės siūlu, aš paprasciausiai susmeigiau kraštus mediniais pagaliukais (kai kelmas iškeps visus sutvirtinimus išimti). Jei kelmas nestovi, apačioje galime įpjauti tarp kauliukų mažas įpjovas. Suformuotą šonkaulių tuščiavidurį kelmą dedame į kepimo indą, tada į vidų kemšamas įdaras. Prikimšus uždengiame folija (galima dėti į kepimo rankovę) ir dedame kepti orkaitėje įkaitintoje iki apie minučių, po to truputį sumažiname temperatūrą ir dar kepame h. Išjungus orkaitę, šonkauliukų “kelmas” paliekamas atšalti orkaitėje. Prieš tiekiant į stalą papuošiamas marinuotais grybais (susmeigiant ant medinių pagaliukų) ir žalumynais. Jis nesunkiai paruošiamas, valgomas šaltas, tad išsilaiko, laikant šaltai, ir kelias dienas, jį patogu vežtis į svečius arba į gamtą.
Pabaigai…
Eksperimentuokite su maisto gaminimo technikomis iš skirtingų virtuvių, kad praplėstumėte savo įgūdžius.