
Sūdyta mėsa su daržovėmis ir krienais
Su Užgavėnėm, mielieji! Ar gerai blynais užsigavėjote? Mes gi žiemą iš kiemo varome su kastuvais rankose. Kiek gali dar snigti!? Šiandien laikomės ir lietuviškų, ir norvegiškų tradicijų: rytą pradėjome blynais, pietums virėme sūdytą mėsą. Šis antradienis Norvegijoje vadinamas ‘feit tirsdag’ – riebusis antradienis. Kaip Lietuvoje, taip ir čia – valgoma riebiai ir gausiai.
Reikalingi Įrankiai
- Puodas (Didelis, mėsai virti)
- Pjaustymo lenta (Mėsai ir daržovėms pjaustyti)
- Peilis (Aštrus, pjaustymui)
- Samčiai (Mėsai ir bulvėms ištraukti)
Ingredientai
Mėsa
- 500 g Šoninė - Sūdyta
- 500 g Ėriena - Sūdyta
- 2 vnt Lauro lapai
- 1 a.š. Pipirų žirneliai
Garnyras
- 800 g Bulvės - Virtos
- 400 g Rauginti kopūstai - Gardinti svogūnu ir garstyčių sėklų aliejumi
- 100 g Krienai - Stiprūs
- 200 g Ropių košė - Gardinta šviežiai tarkuotu muskatu
Gaminimo eiga
- Šoninės ir ėrienos gabalus keletą dienų laikyti sūryme (vanduo ir druska) šaltai. Verdant įberti lauro lapų, pipirų žirnelių. Virti lėtai, ant silpnos kaitros porą valandų.
- Bulves išvirti atskirai.
- Raugintus kopūstus gardinti svogūnu ir garstyčių sėklų aliejumi.
- Patiekti mėsą su virtomis bulvėmis, raugintais kopūstais, stipriais krienais ir ropių koše.
Pabaigai…
Labai ūkiškai, bet kaip skanu!
Maistingumo lentelė
Angliavandeniai: 50gBaltymai: 60gRiebalai: 70gSotieji riebalai: 20gPolinesotieji riebalai: 10gMononesotieji riebalai: 40gCholesterolis: 150mgNatris: 3000mgKalis: 2000mgSkaidulos: 10gCukrus: 5gVitaminas A: 500IUVitaminas C: 30mg