Plekšnė su aštriu padažu
Rašytiniai šaltiniai teigia, kad ne tik Lietuvos bajorai ir didikai, bet ir amatininkai, pirkliai, bei žemdirbiai mėgo valgyti riebų maistą, žinant, kad buvo atliekamas pakankamai sunkus fizinis darbas. Paukštieną derindavo su laukinių žvėrių mėsa ir dar pridėdavo lašinių, tačiau pasninko metu žuvis būdavo nepakeičiamas patiekalas lietuviškoje virtuvėje. Mūsų žvejas, ką negaudytų, visada ras ne tik plekšnė, o ir uotą. Šios žuvys veisiasi mūsų Baltijos jūroje ir netrūksta prekybos lentynose. Žuvis nepriskiriama prie sausų, tad ir gaminsime plekšnę su aštriu padažu. Dažnai klausia, kodėl vienuose receptuose nurodote kiek ko reikia kituose ne. Atsakymas labai paprastas, kaip ir šį kartą. Ne dažnas supras, jei recepte nurodysiu 6-8 plekšnės. Kitas už galvos susiims, o kai bus nurodyta, kad tai tik 400 g., tikras klaipėdietis dar pridurs, labai jau mažos, daug darbo kol nuvalysi. Tad dėl tokių priežasčių kitą kartą nurodau svorius, o kitą kartą, kai tai nėra didelės būtinybės, palieku spręsti patiems, kiek ir ko reikia Jūsų stalo patiekalui.
Ingredientai
- 4 keptuvės dydžio plekšnes (otą);
- 2-3 kiaušinių,
- pieno,
- alyvuogių aliejus,
- pipirų,
- čili,
- druskos,
- džiūvėsėlių,
- svogūno,
- česnako 3-4 skiltelių,
- krapų,
- petražolių,
- imbiero,
- čiobrelio,
- acto,
- ryžių.
Gaminimo eiga
- pirmiausiai paruošiame plekšnę. Nėra lengvas darbas, rekomenduočiau vyriškai rankai, nes pakankamai sunkiai lupasi nugarinė plekšnės oda, išvalome vidurius, ikrus sudedame atskirai, galvas paliekame žuvienei (jei bus noras tai pasigaminti). Paruoštas plekšnes pasūdome, užpilame pienu, kad būtų apsemta ir laikome apie valandą.
- Verdame ryžius, o tuo laiku paruošiame žuvies patiekalui marinuotas mūsų daržoves: pomidoras, paprika, gūžinis kopūstas, česnakas. Jie jau bus labai gerai įsisūdę ir tiks prie žuvies patiekalo.
- Įkaitiname aliejų, kiekvieną plekšnę apvoliojame plaktame kiaušinyje (su druska bei pipirais), po to džiūvėsėliuose arba miltuose ir apkepame iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos
- Kai žuvis iškepta, ruošiame padažą: į keptuvėje likusį aliejų supilame ryžių nuovirą, užkaitiname iki virimo, sudedame smulkiai sutarkuotą imbierą, sugrūstą česnaką, pasmulkintą svogūną, čiobrelį ir kepkite min.
- Baigiant į keptuvę sudedame čili, smulkintus krapus, petražolę ir arbatinį šaukštelį acto ir dar kaitiname min.
- Žuvies patiekalą teikiame į stalą su ryžiais. Pirštelius laižysite
Pabaigai…
Kokybiški ingredientai dažnai duoda geriausius rezultatus maisto gamyboje.