Barščiai su šonkauliukais
Artėja žiema, vakar po pietų jau ir šaltukas pagrūmojo… Gaila, kad žmogus ne ruonis, kūno riebalai nuo šalčio neapsaugo :))) Receptas tiems, kas nebijo kartais ir riebiau pavalgyti, kol dar ne pasninkas.
** Kaimiškas skonis – šonkauliai pietums, barščių katilas 3 dienoms.**
Šonkaulių 0,45 kg – 5 kauliukai su mėsa, na ne visai pigu, net 2,70 eur, bet čia turbūt pagrindinis brangesnis ingredientas, o visa kita tikrai galima visuomet rasti pas bet kurią namie gaminančią šeimininkę, todėl visumoje galiu teigti, kad sotu, riebu, pigu. Kol katile dugno nesimato – 3 dienos ramybės…
Vyras dar pasipjaustė svogūno ir įsidėjo pomidorų padažo. Pietums 2 žmonėms užteko ką nugraužt (toto porcija vienam) :))
Ingredientai
- Šonkaulių 0,45 kg (Kiaulienos šonkauliai)
- Kiaulienos šonkauliai, grybų sultinio (3 kubeliai),
- 1,5 svogūno,
- 1 didesnė morka,
- 1 didesnis burokėlis
- 3 bulvės, šiek tiek šaltai rūkytų lašinukų (dėl kaimiško kvapo)
- 2 skiltelės česnako
- 4 lauro lapai
- kvapieji ir juodieji pipirai grūdeliais
- malti juodieji pipirai, druska,
- 1 valg. šaukštas cukraus,
- 1 valg. šaukštas sidro acto,
- 3 valg. šaukštai pomidorų padažo,
- “Maggi” 10 daržovių prieskonių
- šaldytų petražolių, grietinė barščiams paskaninti
Gaminimo eiga
- Kiaulienos šonkaulius įtryniau druska, pipirais
- Apkepinau ant šaukšto kiaulės taukų keptuvėje.
- Sudėjau į puodą, užpyliau vandeniu ir užkaičiau
- Prieš užverdant šiek tiek nugraibiau putas
- Virimo eigoje įdėjau grybų sultinio, pusę svogūno, lauro lapų, kvapiųjų ir juodųjų pipirų.
- Viriau apie 45 min. Kol virė šonkauliai ir sultinys, pasigaminau troškintas daržoves.
- Supjausčiau šiek tek rūkytų lašinukų, juos palydžiau ir apkepinau, subėriau smulkiai pjaustytą svogūną, kapoto česnako, apkepinau.
- Vėliau subėriau tarkuotą morką, kai šiek tiek apkepė, sudėjau tarkuotą burokėlį, apkepiau,
- Įbėriau druskos, cukraus, sidro acto, maltų juodų pipirų, pomidorų padažo.
- Įpyliau vandens, kad šiek tiek semtų visas daržoves ir troškinau dar apie 10 min.
- Išvirusius šonkaulius išgriebiau (taip pat išgriebiau išvirusį svogūną ir lauro lapus).
- Sudėjau pjaustytas kubeliais bulves, po 5 min. sudėjau troškintas daržoves iš keptuvės.
- Įbėriau prieskonių, petražolių. Paviriau dar apie 5-10 min.
- Šonkauliukus valgome su raugintais kopūstais, pagardintais aliejumi.
Pabaigai…
Švieži ingredientai dažnai daro didelę įtaką galutiniam patiekalo skoniui.