Pavlova su uogomis

pavlova su uogomis

Spausdinti

Įvertinimas išsaugotas
Įvertinimas

Aprašymas

Prie tradicinėmis jau tapusių deserto atsiradimo versijų galima pridėti dar vieną. Apie jų teisingumą ir pirmąsias paminėjimo datas tegul diskutuoja mokslininkai – kulinarijos istorikai. Mes, paprasti mirtingieji, turime tokį privalumą, kad tiesiog galime pasirinkti tai, kas mums labiau patinka.Viena, mažiau žinoma, deserto atsiradimo versija teigia, kad jį sugalvojo pati Ana Pavlova, savo paryžietiško gyvenimo laikotarpiu. Balerinos gi irgi žmonės ir kartais nori ko nors saldaus, todėl, palyginus su kitais, nekaloringas baltyminis desertas su uogomis kuo puikiausiai atitiko jos poreikius. Tuo metu balerina buvo labai populiari Paryžiuje, tad daugelis restoranų įtraukė jį į savo valgiaraščius „Pavlova“ vardu, kirčiuojant būtent paskutinį skiemenį. Kita versija, labiau konkretizuota, pasakoja mums apie tai, kad desertą balerinos garbei sukūrė australų virėjas Herbert (Bert) Sachse, dirbantis „Esplanados“ viešbutyje Perto mieste, Vakarų Australijoje. Pirmąkart orinis stebuklas buvo patiektas šiame viešbutyje surengtame pobūvyje Anos Pavlovos garbei. Desertas visiems labai patiko, o ypač tai, kurios garbei ir buvo sukurtas. „Toks lengvas, kaip Pavlova!” – kažkas sušuko. Pavadinimas prigijo. Tuo tarpu Naujosios Zelandijos gyventojai teigia, kad šio deserto atsiradimo vieta – Velingtonas. O įkvėpėju tapo nuostabus baltas balerinos sijonas. Ir Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje „Pavlova“ tariasi kirčiuojant antrąjį skiemenį. Atrodytų, kas galėtų būti bendro tarp šių dviejų visiškai poliarinių sąvokų? Atsakymas paprastas ir gana greitai jam sukaks visas šimtas metų. Baltyminės tešlos tortas pavadintas vienos žinomiausių rusų balerinos Anos Pavlovos vardu. Lengvas, beveik besvoris orinis paplotėlis, truputis plaktos grietinėlės ir pasifloros ir kivių įdaras – toks derinys gali sugundyti bet ką, net ir baleriną. Bet skonio tai neįtakoja, ar ne taip? Todėl aš savąją Pavlova gaminu tam, kad neliesti istorijos, o tiesiog mėgautis skoniu.

Ingredientai

- Pavlova pagrindo ingredientai:
4 kiaušinio baltymai
Šiek tiek druskos
200 g cukraus (pageidautina smulkintas cukrus)
1 šaukštelis kukurūzų krakmolo
1 arbatinis šaukštelis balto vyno acto
- Vanilino Kremo Ingredientai:
300 ml pieno
200 ml grietinės
Cukrus pagal skonį (apie 4 šaukštai)
Uogos
Sėklos iškratyti iš vanilės stiebo
* Paspauskite ant ingrediento kad jį pasirinkti

Gaminimo eiga

1
Pavlovai naudojau 4 kiaušinio baltymus, žiupsnelį druskos, 200gr cukraus, cukranendrių geriausia, v. š. kukurūzų krakmolo ir šaukštelis acto ( naudoju balto vyno). Labai labai svarbu kiaušinio baltymus plakti gerai nusaustintame inde, kad nebūtų jokio vandens ar riebalo likučių, rekomenduojamu stiklinį indą.
2
Kiaušinio baltymus atskirti nuo trynių geriausia yra po vieną kitame inde, kad nepatektų trynio, taip apsaugotumeme jau kitus baltymus. Taigi plakame baltymus, cukrų dedu ne iš karto, o pamažu plakant. Subėrus visą cukrų plakame ant didžiausio pajėgumo iki kol isgaunamas purus morengas. Tada įdedame persijotą krakmolą bei įpilame acto.
3
Viską gerai, atsargiai išmaišome.
4
Orkaitę ịkaitinu iki 160°. Morengo plakinį gražiai sudedu ant kepimo popieriumi ištiestą skardą ir pašaunu i orkaitę.
5
Įdėjus marengą kaitrą numažinu iki 110° ir kepu apie 1.5val.
6
Svarbu, kad nepradėtų ruduoti, kaitrą galima numažinti jei matot, kad marengas ruduoja. Iškepusį morengą aš palieku išjungtoje orkaitėje kol atvės.
7
O iš likusių kiaušinio trynių, gaminu vanilinį kremą:
8
300ml pieno, 200ml grietinėlės, cukraus pagal skonį, apytiksliai dedu 4 šaukštus, vanilės lazdelės nugramdytas sėklytes sudedu į puodą ir ant vidutinės kaitros maišydama užvirinu. Kitame inde išplaku 4 kiaušinio trynius kartu su 40gr kukurūzų krakmolu. Ir į kiaušinio plakinį supilu virintą pieną, būtina plakti be perstojo kai pienas pilamas, kad nesigautu kiaušinienė.
9
Tada visą plakinį supilame atgal i puodą ir vėl kaitiname iki kol kremas sutirštėja, būtina maišyti be perstojo. Nukėlus nuo kaitlentės kremą dar paplaku, kad praauštų. Supilu į kitą indą, uždedu maistine plėvele taip, kad plėvelė siektų kremą (kad nesusidarytų pieno pluta) ir atvėsinu. Kremas paruoštas, beliko padabinti Pavlova mėgstamomis uogomis, vaisiais.