Bulvių gratinas (pagal Paul Bocuse)

  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover

Spausdinti

Įvertinimas išsaugotas
Įvertinimas

Aprašymas

Sninga, lyja, vėl sninga.. Ir taip iki gero pusmetrio sniego. Kas sakė, kad žiemą (nors dar tik ruduo) nėra ką veikti? Eiti šiupeliuoti! Prisišiupeliavom, o kaimynas nukasė traktorium kone 100m parkavimo kiemą O jau tada reikia šildančio, jaukaus ir skanaus maisto.. Šios dienos karalius - bulvių gratinas. Jo receptų yra daug ir visokių: ilgiau, trumpiau keptas, su sūriu, be sūrio. Mes visada renkamės prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse variantą. Tą, pagal kurį vyras su savo kolega švedu Jonas gamindavo restorane, kuriame abu dirbo prieš daugelį metų. Ilgas kepimo laikas ir žema temperatūra - tai pagrindinė priežastis, kodėl gratino padažas būna tirštas ir kreminis. Prisipažinsiu - ne kartą esu susimovusi, pati gamindama šį gratiną. Padažas būdavo per skystas. O štai šį kartą pagaminau tobulai! Jau ne kartą dalinausi šiuo puikiu receptu, bet priminsiu jį dar kartą. Kaip Inge sako: galėčiau gyventi vien šiuo gratinu Kad gėrio nebūtų per mažai, dar iš anksto pagaminom Roastbiff (roastbeef). Tai - jautienos kepsnys, pjaustomas plonais griežinėliais (čia būtų gerai turėti mėsos pjaustyto aparatą, kurio mes neturime) ir valgomas šaltas. Puikiai tiks jautienos kumpis. Mėsos gabalas ištrinamas druska ir grūstais pipirais. Apskrudinamas keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Tuomet kepsnys dedamas į orkaitę ir kepamas 120⁰C iki 55 - 68⁰C vidinės. Mes vidinę temperatūrą matuojame termometru. Kepame iki 55⁰C. 1 kg kepsnys iškepa maždaug per 1 val. Dievinu Roastbiff ! Na, o kad jau visai būtų gerai, tai sau, brangiausiajai, padariau morkų salotų: tarkuotos morkos, česnakas, obuolys, pipirai, druska, majonezas. Inge gi - mieliausias - norėjo kitokių salotų: salotos, agurkas, raudonasis svogūnas, alyvuogės, čili alyvuogių aliejus, balzamiko kremas. Taip jaukiai, vienas kitą begirdami, prie spragsinčio židinio labai skaniai papietavome.

Ingredientai

6 vidutinio dydžio bulves
6 - 7 česnako skilteles
200 ml riebaus pieno
200 ml riebios grietinėlės.
baltųjų pipirų
Galima įtarkuoti muskato riešuto
druskos
* Paspauskite ant ingrediento kad jį pasirinkti

Gaminimo eiga

1
Bulves nuskutau ir supjausčiau plonais griežinėliais (naudodama mandolina tarką). 6 - 7 česnako skilteles supjausčiau griežinėliais.
2
Viską sudėjau į puodą ir užpyliau 200 ml riebaus pieno bei 200 ml riebios grietinėlės.
3
Sugrūdau saujelę baltųjų pipirų (baltam padažui naudojami baltieji pipirai.
4
Galima įtarkuoti muskato riešuto), bėriau druskos. Viską užviriau ir nukaičiau.
5
Bulvės išskyrė krakmolą ir taip atsirado natūralus tirštiklis.
6
Puodo turinį sudėjau į kepimo formą ir pašoviau į orkaitę, įkaitintą iki 125⁰C.
7
Kepė 1.5 val. Svarbu nepadauginti pieno/grietinėlės. Bulvės turi būti tik šiek tiek apsemtos.