Aprašymas
Visą dieną surėmę pečius sukamės virtuvėje. Kalėdinis laikotarpis prasideda! Po truputį namuose sužibės daug šviesų. Visą dieną jaukiai spragsės židinys.
Šiandien mes gaminome daug ką: smultringer, kurie vakar draugės šeimoje sulaukė didžiuuulio pasisekimo, slėgtainį, kurį tikiuosi parodyti rytoj. O pietums - vienas kalėdinių patiekalų, kurį dažniausiai renkamės Kalėdų išvakarėms. Taip taip... lietuviškų Kūčių vakarą, kuris Norvegijoje vadinamas Julaften (Kalėdų išvakarės), mes valgome... šoninę. Norvegija yra krikščioniška šalis, mėsa valgoma visada. O aš niekada nedraugavau su katalikų tikėjimu, atleiskite man.
Ilgai kepta šoninė traškia odele - tradicinis norvegų Kalėdų patiekalas. Vienas iš daugelio. Receptų yra daug, ji kepama kartais net ir 12 valandų. Paprastai mes kepame apie 6 - 7 val. O šiandien pirmąjį kartą išbandėme karšto oro gruzdintuvėje ir sutrumpinome laiką iki maždaug 3, 5 - 4 valandų.
Rezultatas - kosTmosas!
Kalėdinis padažas. Susidariusį skystį kepant šoninę supylė į prikaistuvį. Gardino pipirais, garstyčiomis ir bruknių pagardu. Sutirštino spec.tirštikliu. Jo neturint, pirma tirpinamas sviestas, jam pradedant rusti, dedama miltų ir nuolat maišoma. Iki švelnaus rudumo skrudinama. Tuomet pilama sultinio, susidariusio nuo mėsos kepimo. Na, ir visi kiti prieskoniai. Taip gaminamas tikrasis rudasis padažas.
Patiekėme su mandel bulvytėmis.
Esu valgius visokių ribbe (šoninės), bet šį kartą viskas buvo tooobula! Pasisekė absoliučiai viskas!
PALIKTI ATSILIEPIMĄ
El. pašto adresas nebus publikuotas.