Trupiniuotis su avietėmis

  • recipe image cover
  • recipe image cover

Spausdinti

Įvertinimas išsaugotas
Įvertinimas

Aprašymas

Kokia aš vakar buvau nusiminus, tai ne tas žodis! Mano ponas neužskaitė mano deserto, paknibinėjo iš viršaus ir pareiškęs, kad čia per daug vaisių, angliškosios KRAMBL nevalgė. Užtat tiesiai iš puodo, su samčiu pasimėgaudamas kliunkino prie jos mano paruoštą, irgi anglišką KASTARD, švelnų vanilinį padažą. Aš pati vakar vakarienei suvalgiau dvi karštas porcijas, o šiandien va, svarstydama, pasakoti čia Jums apie savo pravalą ar ne, sudorojau ir trečią. Kad ir šaltas, šiandien dar skanesnis! Šitas desertas, tas angliškas keistas kepinys, idealiai tinka šiai grupei, nes yra ir pigus, ir paprastas. Anglų namų šeimininkės sugalvojo jį po II Pasaulinio karo, kai Anglijoje buvo striuka su maisto produktais ir tikrų pyragų kepti nebuvo iš ko. Į kepimo formelę paberi vaisių ar uogų, o ant viršaus - trupinių iš miltų, sviesto ir cukraus. Viskas. Pusvalandis orkaitėje ir jau gnybi gabalą. Iš apačios garuoja karšti vaisiai, nuo viršaus kandi trapios tešlos trupinius ir atrodo, kad valgai pyragą. Dar tik svarbu prie viso šito pasitiekti arba ledų, arba vanilinio padažo (angl. custard). Kai dirbau prabangiame viešbutyje Anglijoje, kas kartą stebėdavausi, kad šitokie turtingi, visko gyvenime matę ir ragavę mūsų svečiai taip noriai valgo šitą neišvaizdų, pigų, paprastą kepinuką. Didžiausias karštas skardas obuolinių, kriaušinių, slyvinių ar uoginių crumble anglai sudorodavo akimirksniu. Angliškos vaikystės skonis, nieko nepadarysi, kad tokie laikai buvo.

Ingredientai

- Crumble
Trešnių
Džiovintų aviečių
krakmolo, kad sutirštėtų
- Trupininę masę
100 g sviesto
150 g miltų
150 g cukraus. (kitą kartą šitiek tikrai nedėčiau, jeigu ką)
- Padažui
400 ml pieno
2 trynius
50 g cukraus
6g (arbatinį šaukštelį) kukurūzų krakmolo
* Paspauskite ant ingrediento kad jį pasirinkti

Gaminimo eiga

1
Į crumble anglai labai dažnai deda avižinių dribsnių (ne tų traškių, bet kur skirti košėms virti), aš, deja, vakar tokių neturėjau. Bet spintelėje užtat turiu daug naminių lazdyno riešutų, tai įmaišiau į trupininę masę smulkiai supjausčiusi apie 100 g. Kaip jau supratot, ponui mano tie riešutai visai nepatiko, o man skanu, labai trašku ir gardžiai kvepia. ️ Be to, gerai tinka su avietėmis. Crumble dažniausiai kepama didelėje skardelėje, nors aš vakar dariau mažose molinėse formelėse.
2
Išėjo man 4, trupinių šiek tiek liko. Kepti reikia 180 o C orkaitėje, kol viršus gražiai pageltonuoja, kokį gerą pusvalandį. Suprantu, kad receptas mano netikslus, bet norėjau pasidalinti pačia idėja, kaip skaniai panaudoti visokias šaldytas uogas ar nusibodusius vaisius.
3
Ai, tiesa, nepatingėkit dar išsivirti to vanilinio padažo, kur ponas samčiu iš puodo srėbė. 400 ml pieno puode kaitinam su šiek tiek vanilės. Bliūde išplakam 2 trynius su 50 g cukraus, įmaišom 6 g (arbatinį šaukštelį) kukurūzų krakmolo. Trynių masę užpilam karštu pienu, viską atgal į puodą ir nuolat maišome, kol padažas sutirštėja.